Έρευνα: Η νόσηση με Όμικρον ενισχύει την ανοσία απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα

Έρευνα: Η νόσηση με Όμικρον ενισχύει την ανοσία απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα

Όσοι μολύνθηκαν με το στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον, ειδικά εκείνοι που είχαν εμβολιαστεί, ανέπτυξαν ενισχυμένη ανοσία απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα, διαπίστωσε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική από τους επιστήμονες. Σύμφωνα με την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η δυνατότητα εξουδετέρωσης της Δέλτα αυξήθηκε  4,4 φορές μετά τις 14 ημέρες από τη μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον.

Οι επιστήμονες απομόνωσαν πλάσμα αίματος από 15 συμμετέχοντες, όπου οι 11 από αυτούς εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω συμπτωμάτων κορονοϊού.  Η δειγματοληψία των συμμετεχόντων έγινε αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, και περίπου 2 εβδομάδες αργότερα.

Δύο από τους 15 δεν ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα και αποκλείστηκαν από την ανάλυση. Από τους άλλους 13 συμμετέχοντες, οι 7 ήταν εμβολιασμένοι (3 με δύο δόσεις Pfizer και 4 με Johnson και Johnson).

Η δυνατότητα εξουδετέρωσης της παραλλαγής Όμικρον ήταν αναμενόμενη καθώς αυτή είναι η παραλλαγή του ιού με την οποία μολύνθηκαν τα συγκεκριμένα άτομα. Οι μετρήσεις έδειξαν αυξανόμενη απόκριση αντισωμάτων, περίπου 14 φορές, στην παραλλαγή στο διάστημα της μελέτης.

Ωστόσο, τα ίδια άτομα - ειδικά όσοι εμβολιάστηκαν - επίσης ανέπτυξαν ενισχυμένη δυνατότητα εξουδετέρωσης έναντι της παραλλαγής Δέλτα με τη δυνατότητα εξουδετέρωσης στο διάστημα των 2 εβδομάδων να αυξάνεται κατά 4,4 φορές.

«Η αύξηση της δυνατότητας εξουδετέρωσης της παραλλαγής Δέλτα σε άτομα που έχουν μολυνθεί με Όμικρον μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ικανότητα της Δέλτα να μολύνει εκ νέου αυτά τα άτομα», είπαν οι επιστήμονες.

Ο Alex Sigal, καθηγητής στο Africa Health Research Institute στη Νότια Αφρική, δήλωσε στο Twitter τη Δευτέρα ότι αν το Όμικρον ήταν λιγότερο παθογόνο όπως φαινόταν από την εμπειρία της Νότιας Αφρικής, «αυτό θα βοηθήσει να απωθήσει τη Δέλτα», πρόσθεσε.

Στη σχετική έρευνα, αναφέρθηκε και ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος ο οποίος σε ανάρτησή του αναφέρει ότι «φαίνεται πως η λοίμωξη στα άτομα που έχουν μολυνθεί με την όμικρον μπορεί να οδηγήσει σε προστασία επαναμόλυνσης από την δέλτα. Αυτά είναι προφανώς καλά νέα, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερο δείγμα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και θα ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρον να δούμε εάν αυτό ισχύει στους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά και στους ασυμπτωματικούς φορείς της όμικρον».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «εάν αυτή η μελέτη αντικατοπτρίζει την εικόνα που θα αντιμετωπίσουμε, τότε θα μειώσει τα ποσοστά επαναλοίμωξης από την δέλτα και πως τα αναδυόμενα επιδημιολογικά δεδομένα -επί του παρόντος- υποδεικνύουν πως η όμικρον οδηγεί σε ηπιότερη συμπτωματολογία στους εμβολιασμένους».

«Αυτά μαζί δείχνουν πως ίσως η λοίμωξη με την όμικρον να έχει θετικές επιπτώσεις όσον αφορά την πιθανότητα σοβαρής νόσησης εάν κάποιος κολλήσει μετέπειτα τη δέλτα που συνεχίζει να κυκλοφορεί, και τελικά να επιφέρει μικρότερο βάρος από το αναμενόμενο στο σύστημα υγείας», κατέληξε.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της Νότιας Αφρικής, υπάρχει μειωμένος κίνδυνος νοσηλείας και σοβαρής νόσου σε άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή της Όμικρον σε σύγκριση με την παραλλαγή του κορονοϊού Δέλτα, αν και οι επιστήμονες λένε ότι μερικά από αυτά είναι πιθανό να οφείλονται στην υψηλή ανοσία του πληθυσμού.