Έρευνα: Το brain drain φοβίζει περισσότερο τους Έλληνες από το μεταναστευτικό

Έρευνα: Το brain drain φοβίζει περισσότερο τους Έλληνες από το μεταναστευτικό

Η φυγή των Ελλήνων στο εξωτερικό και όχι η είσοδος μεταναστών στη χώρα ανησυχεί περισσότερο τους Έλληνες σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων. Η ίδια έρευνα δείχνει ότι οι πολίτες στην Ελλάδα ζητάνε περισσότερα μέτρα για την ανακοπή του brain drain.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία διεξήχθη σε 14 χώρες, οι Έλληνες εμφανίζονται στην έκτη θέση των πολιτών της Ευρώπης που ανησυχούν για το brain drain ενώ πάνω από το 50% ζητούν τη λήψη μέτρων ώστε οι νέοι να εμποδίζονται να φύγουν από τη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι η φυγή των νέων από τη χώρα φοβίζει περισσότερο τους πολίτες από το μεταναστευτικό, ωστόσο και τα δύο θεωρούνται σημαντικά προβλήματα, με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη. 



Σε αντίθεση με την Ελλάδα και τις χώρες που προαναφέρθηκαν, στις βορειότερες χώρες της Ευρώπης φαίνεται να υπερισχύει ο φόβος για το μεταναστευτικό.

Σημαντικό πρόβλημα για τους πολίτες αρκετών χωρών - ανάμεσα τους και η Ελλάδα - αποτελεί και η διαφθορά με πάνω από το 50% των Ελλήνων, των Ούγγρων, των Ιταλών, των Πολωνών, των Ρουμάνων, των Ισπανών και των Σλοβάκων να θεωρούν ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ενώ για την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Ρουμανία η οικονομία είναι το Νο1 πρόβλημα.

Ωστόσο σχεδόν σε όλες τις χώρες η πλειονότητα των πολιτών συμφωνεί ότι προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει το περιβάλλον ακόμα και αν αυτό θα βλάψει την ανάπτυξη.