Επιστολή διαμαρτυρίας Αγοραστού σε Τσακαλώτο για το φόρο στο κρασί

Επιστολή διαμαρτυρίας Αγοραστού σε Τσακαλώτο για το φόρο στο κρασί

Τη ριζική του αντίθεση στην επιπλέον φορολόγηση του ελληνικού κρασιού ως «ισοδύναμου» για τη μη επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, εκφράζει ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σ' επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ επισημαίνει τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της απόφασης. «Σε μία χώρα που παραμένει βυθισμένη στη δίνη της ύφεσης για αρκετά χρόνια και που στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, η βαριά φορολόγηση ενός ακόμη παραγωγικού ιστού, της οινοπαραγωγής, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία, θα μειώσει την παραγωγή εθνικού πλούτου, αλλά και θα αυξήσει τα ήδη υπερβολικά ποσοστά ανεργίας, καθώς μοιραία πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους» τονίζει. Ο Κώστας Αγοραστός εκφράζει την απορία του, «με ποια κριτήρια λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση όταν καμία Ευρωπαϊκή οινοπαραγωγός χώρα δεν έχει επιβάλλει ειδικό φόρο στο κρασί, όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου την τελευταία πενταετία είναι ζημιογόνες».

Επίσης, αναφέρει επικαλούμενος τους ίδιους του οινοπαραγωγούς, ότι πλέον θα «φορολογείται με 0,40 λεπτά το λίτρο το κρασί, όταν το κόστος παραγωγής αυτού του λίτρου κυμαίνεται στα 0,35 λεπτά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ