Επίσκεψη Π. Κουρουμπλή στην Ηλεία για την διαχείριση των απορριμμάτων

Επίσκεψη Π. Κουρουμπλή στην Ηλεία για την διαχείριση των απορριμμάτων

Ορίζοντα διετίας έχει η οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νομό Ηλείας, είπε σήμερα κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης στο Πύργο, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η οριστική λύση του προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηλεία θα ολοκληρωθεί με τη μονάδα επεξεργασίας ΣΔΙΤ, ή με άλλη μονάδα επεξεργασίας, σε ορίζοντα διετίας.

Ταυτόχρονα, ανέφερε, ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου του ΧΥΤΥ Ηλείας, στην θέση Τριανταφυλλιά, ο οποίος στη συνέχεια, όπως είπε, θα λειτουργήσει δοκιμαστικά.

Η επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών δεν αφορούσε μόνο στην οριστική λύση του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τις ποσότητες απορριμμάτων, που παραμένουν στους δρόμους των δήμων του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας.

Όπως είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, θα γίνουν άμεσες ενέργειες. Ειδικότερα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει η μεταφορά 7.500 τόνων απορριμμάτων από τον Πύργο και 2.500 τόνων από την Αρχαία Ολυμπία στους ΧΥΤΑ Παλαίρου, Ναυπάκτου και Στράτου Αιτωλοακαρνανίας. Όσον αφορά το κόστος, το υπουργείο Εσωτερικών θα αναλάβει να πληρώσει τους ΧΥΤΑ που θα πάρουν τα απορρίμματα και οι δήμοι θα πληρώσουν την μεταφορά των απορριμμάτων.

Σχετικά με την σημερινή του επίσκεψη στην Ηλεία ο Παναγιώτης Κουρουμπλής σημείωσε πως «ήρθα για να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε, διότι αυτή είναι η ευθύνη μου», ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί τόνισε: «Η σημερινή εικόνα είναι τραγική, πλήττει την αισθητική της περιοχής, πλήττει τον πολιτισμό, πλήττει το περιβάλλον και εκθέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους και κυρίως τα νέα παιδιά.»

Ακόμη, απευθυνόμενος ο υπουργός Εσωτερικών προς τους εκπροσώπους των φορέων, υπογράμμισε πως «θέλω να σας διαβεβαιώσω και να δεσμευθώ δημόσια στην τοπική κοινωνία ότι οι ενέργειες θα είναι άμεσες, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς αναστολές», ενώ πρόσθεσε, ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να εξαντλήσουμε κάθε καλοπροαίρετη διάθεση και να υπερβούμε τις δύσκολες στιγμές».

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «προχωρά με δική μας συνεχή παρακολούθηση, πίεση και προσπάθεια η ενδιάμεση λύση, αφού ολοκληρώνεται ο ΧΥΤΥ στην θέση Τριανταφυλλιά, και συμπλήρωσε: «Χρειάσθηκαν 500.000 ευρώ τα οποία βρήκαμε και δώσαμε, και ως εκ τούτου ολοκληρώνεται το έργο αυτό με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές». Ακόμη, ανέφερε ότι έχουν προχωρήσει και οι διαδικασίες για την μηχανική επεξεργασία, που χαρακτηρίζεται και αυτή ως ενδιάμεση λύση.

Τέλος, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, η οριστική λύση είναι η δημιουργία του εργοστασίου, ενώ για το αν θα είναι δημόσιος φορέας ή ΣΔΙΤ, αυτό προβλέπεται να αποφασισθεί άμεσα.

Ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι η επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι υπόθεση ενός, αλλά υπόθεση πολλών, τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι θα βάλει σε τροχιά ανάπτυξης την Ηλεία.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, υπογράμμισε πως «η ενδιάμεση λύση είναι καλή, αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε η οριστική λύση», υπενθυμίζοντας πως η επόμενη χρονιά θα είναι για την Ηλεία Ολυμπιακή χρονιά, με αφορμή την Αφή της Φλόγας.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ