Επικεφαλής UNESCO στην Ελλάδα: Πρωτοφανείς οι δηλώσεις Τ. Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Επικεφαλής UNESCO στην Ελλάδα: Πρωτοφανείς οι δηλώσεις Τ. Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθεί το ζήτημα των δηλώσεων Ερντογάν στην συνάντηση των εθνικών επιτροπών της Unesco, σύμφωνα με την επικεφαλής της οργάνωσης στην Ελλάδα.

 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κ. Τζιτζικώστα τόνισε πως της κάνουν εντύπωση οι δηλώσεις Ερντογάν για την Αγία Σοφία, «διότι όλοι θέλουν να “μπουν” στη λίστα της Unesco» και της χαρακτήρισε πρωτοφανείς.

Όπως επισήμανε, μπορεί μια χώρα να κάνει κάποιες κινήσεις που ίσως να οδηγήσουν σε έξοδο της από την Unesco ή στον αποχαρακτηρισμό ενός Μνημείου και σε έξοδο του από την λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Κάτι τέτοιο, όπως επεσήμανε η κυρία Τζιτζικώστα, θα περιορίσει την δυνατότητα παρέμβασης από την Unesco για τη χρήση του μνημείου, εν προκειμένω της Αγίας Σοφίας.

Σημειώνεται πως ο Τ. Ερντογάν έχει προβεί επανειλημμένα τις τελευταίες μέρες σε δηλώσεις αναφορικά με το καθεστώς της Αγίας Σοφίας και την πρόθεσή του να τη μετατρέψει από μουσείο σε τζαμί. Χθες μάλιστα, σε συνέντευξή του στο Al Haber, συνέδεσε το «μέλλον» του ιστορικού μνημείου με την αντιμετώπιση που θα έχει το ιερό τέμενος για τους μουσουλμάνους Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ. «Αυτοί που σιωπούν όταν το τέμενος Αλ-Άκσα δέχεται επίθεση δεν μπορούν να μας πουν τι να κάνουμε για την Αγία Σοφίας», ανέφερε.

Παρά το «φρένο» που επιχείρησε να του βάλει η Unesco, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε πως «για χρόνια το έθνος μας περίμενε να δει τζαμί την Αγιά Σοφιά. Ήταν λάθος που την κάναμε μουσείο. Από τη στιγμή ππυ υπάρχει μια τέτοια απαίτηση, είναι ώρα να κάνουμε αυτό το βήμα».

Φωτογραφία: AP