Επενδύουν παρά την κρίση οι τηλεπικοινωνίες

Επενδύουν παρά την κρίση οι τηλεπικοινωνίες

Περισσότερα από 7,5 δις. ευρώ επενδύσεις έχουν γίνει την τελευταία 20ετία στην χώρα μας στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, ενώ μόνο το α' εξάμηνο του 2015, οι επενδύσεις του κλάδου έφθασαν τα 131 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κόντρα στο ρεύμα της οικονομικής συγκυρίας, που οδηγεί τις επιχειρήσεις σε περικοπές των επενδυτικών τους πλάνων.

Την τελευταία πενταετία δε που η κρίση μαστίζει το επιχειρείν, μπορεί να έχουν μειωθεί οι επενδύσεις στα δύο τρίτα σε σχέση με το παρελθόν εξακολουθούν όμως να αποτελούν το 11%-13% των εσόδων και το 28% με 35% του EBITDA.

Με βάση τις πραγματοποιηθείσες επενδύσεις ο κλάδος περιλαμβάνεται σταθερά μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτών στη χώρα, παρά την ύφεση και τα προβλήματα αδειοδότησης των δικτύων και παρά τη μείωση στα έσοδα των ίδιων των παρόχων.

Οι μεγαλύτερες επενδύσεις το τελευταίο διάσημα αφορούν σε δίκτυα νέας γενιάς και με αυτό τον τρόπο ανοίγουν το δρόμο για την αύξηση της χρήσης υπηρεσιών δεδομένων, γεγονός που ενισχύει πολλαπλά την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, όπως επισημαίνεται στην τελευταία μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τον Κλάδο των Κινητών Επικοινωνιών.

Το σημαντικό στοιχείο που προκύπτει και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την χώρα μας είναι το γεγονός ότι αν η Ελλάδα συγκλίνει με την Ευρώπη στη διείσδυση της χρήσης δεδομένων, το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 1,9% έως το 2019, ενώ θα αυξηθούν και τα δημόσια έσοδα κατά €1,5 δις.

Οι επενδύσεις υλοποιούνται παρά το δυσμενές περιβάλλον, όπου από το 2007, δηλαδή στην οκταετία της κρίσης, οι εταιρείες έχουν χάσει το 52% των εσόδων τους.

Οι εταιρείες του κλάδου υπέστησαν μειώσεις στα έσοδα από υπηρεσίες κατά 4,4%, στο τελευταίο έτος και στους συνδρομητές κατά 1% και στο μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) κατά 2,9%Σύμφωνα με στοιχεία, που δημοσιοποίησε η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), ο κλάδος επενδύει τα τελευταία έξι τρίμηνα, κατά μέσο όρο, το 15,2% των εσόδων από υπηρεσίες. Μάλιστα, στις επενδύσεις δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τις άδειες χρήσης ραδιοφάσματος.

Η πορεία του κλάδου, πάντως, παραμένει πτωτική, με τη σταθεροποίηση, που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του 2014, να αντιστρέφεται από την αρχή του 2015 με μειώσεις στα συνολικά έσοδα και τα έσοδα από υπηρεσίες. Οι εταιρείες του κλάδου υπέστησαν μειώσεις στα έσοδα από υπηρεσίες κατά 4,4%, στους συνδρομητές κατά 1% και στο μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) κατά 2,9%.

Οι συσκευές κρατούν τα έσοδα

Οι αυξημένες πωλήσεις συσκευών έχουν συγκρατήσει μεν τη συνολική εικόνα των εσόδων κινητής τηλεφωνίας, με τα έσοδα από υπηρεσίες να συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία, με ρυθμό που έφτασε το 5% το 2ο τρίμηνο του έτους.

Επιπλέον, το 1ο εξάμηνο του 2015, οι τιμές ανά λεπτό ομιλίας μειώθηκαν κατά 4,3%, αλλά ο χρόνος ομιλίας έμεινε στάσιμος. Ως αποτέλεσμα, το μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) περιορίστηκε στα €9,9 το 2ο τρίμηνο. Εξάλλου, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των συνδρομητών μειώθηκε ελαφρά από το προηγούμενο έτος.
 
Πιο κοντά στην Ε.Ε. λόγω δεδομένων

Θετικό στοιχείο, πάντως, για την Ελλάδα αποτελεί το γεγονός ότι, το 1ο εξάμηνο του έτους, παρατηρήθηκε αύξηση της χρήσης δεδομένων κατά 80% σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόσταση, που χωρίζει την Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., να αυξάνονται τα έσοδα και κατά συνέπεια και η θέση του κλάδου στην συνολική οικονομία. Η χώρα μας απέχει σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όσον αφορά στην αναλογία δεδομένων προς λεπτά ομιλίας και το ποσοστό συνδρομητών που κατέχουν smartphone.

Αντιόπη Σχοινά