Επανέρχεται σταδιακά το ρεύμα στην Αττική - Μάχη για να «κρατηθούν» οι γραμμές υψηλής τάσης στο Κρυονέρι

Επανέρχεται σταδιακά το ρεύμα στην Αττική - Μάχη για να «κρατηθούν» οι γραμμές υψηλής τάσης στο Κρυονέρι

Εντολή επανεληκτροδότησης για το σύνολο των νοικοκυριών της Αττικής στα οποία έχει κοπεί προληπτικά το ρεύμα, προκειμένου να αποφευχθεί ένα γενικό μπλακ-άουτ, έχει δώσει ο ΑΔΜΗΕ. Τα συνεργεία του δίνουν μάχη για να επανέλθουν οι γραμμές υπερυψηλής τάσης, ωστόσο η πορεία της πυρκαγιάς έχει ως αποτέλεσμα να «μπαίνουν» και να «βγαίνουν» από το σύστημα τα κυκλώματα που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου, από το οποίο και εξαρτάται η τροφοδοσία μεγάλου τμήματος των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

Προ ολίγου ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε ότι μόλις έδωσε εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ να επαναφέρει και τα υπόλοιπα φορτία στους καταναλωτές και σύντομα θα επανηλεκτροδοτηθούν και αυτοί. Γίνονται συνεχώς χειρισμοί ανάλογα με την πορεία της πυρκαγιάς η οποία ωστόσο εξακολουθεί να απειλεί τα κρίσιμα κυκλώματα του ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου.

Το πρόβλημα είναι ότι η επέκταση της πυρκαγιάς στο βόρειο σύνορο του Κρυονερίου είχε ως αποτέλεσμα να τίθενται εκτός λειτουργίας τα συγκλίνοντα κυκλώματα Υπερυψηλής Τάσης που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου, τα οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την ομαλή τροφοδότηση της Αττικής. Άμεσα έχει ενεργοποιηθεί το σχέδιο άμυνας του συστήματος ηλεκτροδότησης που περιλαμβάνει περικοπές καταναλωτών σε περιοχές της Αττικής, οι οποίες έχουν προσδιοριστεί ήδη με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ.

Νωρίτερα, ο ΑΔΜΗΕ (σύστημα μεταφοράς) είχε ενημερώσει ότι οι περικοπές ρεύματος που είχε ανακοινώσει ο ΔΕΔΔΗΕ (διαχειριστής του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης) αντιστοιχούν στο ένα έκτο του φορτίου της Αττικής και γίνονται προσπάθειες στο κέντρο ελέγχου να επανέλθουν τα κρίσιμα κυκλώματα μεταφοράς.

Το πρόβλημα είναι ότι η πορεία της πυρκαγιάς αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση. Στόχος των συνεργείων είναι μόλις αυτή περάσει κάτω από τα κυκλώματα και απομακρυνθεί, τότε η επανηλεκτροδότηση θα γίνει σε σύντομο χρόνο.

Εκ περιτροπής περικοπές

Το ρεύμα μπορεί σταδιακά να επανέρχεται, τούτο ωστόσο δεν σημαίνει ότι αργότερα μπορεί να χρειασθεί να ξανακοπεί. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος, ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστούσε την προσοχή στους πολίτες στα ακόλουθα:

-Να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.

-Για λόγους ασφαλείας, όλοι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και άρα όλες οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».

Τέλος υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες παρακαλούνται κατά τις ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00 να:

-Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής).

-Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.

Ποιες περιοχές της Αττικής αφορούν οι περικοπές 

Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Πάτημα Χαλανδρίου, Πεντέλη, Γέρακας, Πολύδροσο

Βούλα, Βάρη, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα, Καβούρι, Γλυφάδα, Λαγονήσι, Αγία Μαρίνα

Κηφισιά, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Μεταμόρφωση, Μαρούσι, Μενίδι, Νέα Φιλαδέλφεια, Λυκόβρυση, Γαλάτσι, Άνω Κυψέλη, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Νέα Ιωνία, Άγιοι Ανάργυροι, Ίλιον, Νέα Χαλκηδόνα, Καματερό, Περισσός, Άνω Πατήσια

Ηλιούπολη, Άλιμος, Καλαμάκι, Άγιος Δημήτριος, Καλλιθέα, Νέος Κόσμος, Νέα Σμύρνη, Αργυρούπολη, Υμηττός, Γλυφάδα, Δάφνη, Καρέας, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό

Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Βραυρώνα, Κορωπί, Καλύβια, Παιανία, Κερατέα

Κάλαμος, Βαρνάβας, Αφίδνες, Πολυδένδρι, Μαλακάσα, Ιπποκράτειος Πολιτεία

Νέα Μάκρη, Μαραθώνας, Σχοινιάς, Κάτω Σούλι, Μάτι, Άγιος Ανδρέας, Πικέρμι, Ραφήνα, Καλλιτεχνούπολη, Διόνυσος

Εκάλη, Νέα Ερυθραία, Άγιος Στέφανος, Δροσιά, Σταμάτα, Ροδόπολη, Διόνυσος, Άνοιξη, Βαρυμπόμπη, Κρυονέρι

Σπάτα, Μαρκόπουλο, Λούτσα, Κορωπί