Έντονη ανησυχία στο Κόσοβο για την έκδοση των έξι Τούρκων

Έντονη ανησυχία στο Κόσοβο για την έκδοση των έξι Τούρκων

Η σύλληψη χθες στο Κόσοβο έξι Τούρκων υπηκόων, εκπαιδευτικών που συνδέονται με τα σχολεία Mehmet Akif που χρηματοδοτούνται από το κίνημα του Fethullah Gulen, και κυρίως η άμεση έκδοση τους στην Τουρκία χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, προκαλούν προβληματισμό για τον ρόλο της ''Αγκυρας στο Κόσοβο. Ο πρόεδρος Hashim Thaci, ο πρωθυπουργός Ramus Haradinaj και ο ΥΠΕΞ Behgjet Pacolli δηλώνουν ότι ενημερώθηκαν για το γεγονός αφού οι συλληφθέντες εκδόθηκαν στην Τουρκία. Ο R. Haradinaj έπαυσε μάλιστα τον υπουργό Εσωτερικών και τον αρχηγό της μυστικής υπηρεσίας διότι ενήργησαν χωρίς να τον ενημερώσουν.

Ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου Kadri Veseli εξέφρασε την ανησυχία του για την συμπεριφορά των υπηρεσιών ασφαλείας. «Τέτοιες ενέργειες όπου δεν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες προκαλούν σοβαρές υποψίες για την δράση των υπηρεσιών που εμπλέκονται» αναφέρει στη δήλωση του ο Kadri Veseli.

Η εφημερίδα Gazzeta expres αποκαλύπτει ότι η όλη επιχείρηση οργανώθηκε από την μυστική αστυνομία του Κοσόβου σε συνεργασία με την συνοριακή αστυνομία και με την βοήθεια και την επιμελητειακή υποστήριξη της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών. Προκειμένου να παρακαμφθεί η νόμιμη διαδικασία για την έκδοση τους, αποδόθηκε στους συλληφθέντες ο χαρακτηρισμός «πρόσωπα υψηλού κινδύνου» κάτι που, σύμφωνα με την νομοθεσία, όταν πρόκειται για ξένους, δεν υποχρεώνει την συνοριακή αστυνομία να δικαιολογήσει τους λόγους απέλασης.

Ο δικηγόρος του ενός από τους συλληφθέντες, ο Αdem Voxie με δήλωση του στα ΜΜΕ αναφέρει ότι οι Τούρκοι υπήκοοι συνελήφθησαν από την συνοριακή αστυνομία την ώρα που πήγαιναν στην δουλειά τους. Υποστηρίζει δε ότι το πρόβλημα με την άδεια παραμονής που επικαλέστηκε η συνοριακή αστυνομία για την ανάκληση της και την απέλαση/έκδοση τους στην Τουρκία επινοήθηκε για να αποκλειστεί από την διαδικασία η δικαιοσύνη. Ο Αdem Voxie αναφέρει ότι όλοι οι συλληφθέντες είχαν νόμιμη άδεια παραμονής ως εκπαιδευτικοί σε ιδιωτικά σχολεία που ίσχυε μέχρι το 2023 .

Σύμφωνα με τα MME στην Πρίστινα, η ''Αγκυρα εδώ και αρκετό καιρό ζητάει από την κυβέρνηση του Κοσόβου να απαγορεύσει την λειτουργία των σχολείων Mehmet Akif που χρηματοδοτούνται από το κίνημα του Fethullah Gulen. Η προηγούμενη κυβέρνηση του Κοσόβου, αλλά και η σημερινή δεν έδειξαν την πολιτική προθυμία να ικανοποιήσουν το αίτημα αυτό.

Σήμερα στο Κόσοβο λειτουργούν έξι σχολεία Mehmet Akif του εκπαιδευτικού ιδρύματος Gulistan educational institutions και καλύπτουν τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης, προσχολική, στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση. Στα σχολεία αυτά φοιτούν κυρίως παιδιά πολιτικών και εύπορων οικογενειών του Κοσόβου. Από ένα τέτοιο γυμνάσιο αποφοίτησε πέρυσι και γιος του προέδρου του Κοσόβου Hashim Thaci.

Η ''Αγκυρα παράλληλα με το αίτημα να κλείσουν τα σχολεία που ελέγχονται από τον ιμάμη Gulen δημιούργησε και ένα δίκτυο δικών της σχολείων για να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της ελίτ του Κοσόβου. Το 2017 το ίδρυμα Maarif που ελέγχεται από τον Erdogan ίδρυσε τα σχολεία "International Maarif Schools of Kosova" που λειτουργούν στην Πρίστινα και την πόλη Πρίζρεν.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου έπαυσε τον ΥΠΕΣ και τον επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ramush Haradinaj έπαυσε σήμερα τον υπουργό Εσωτερικών και τον επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας μετά τη σύλληψη και την έκδοση στην Τουρκία έξι τούρκων υπηκόων.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν είχε ενημερωθεί για την επιχείρηση της απέλασης των έξι, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες Πέμπτη στο Κόσοβο για σχέσεις με σχολεία που χρηματοδοτούνται από την οργάνωση του Fethullah Gulen, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Στη δημοσιότητα έχει δοθεί βίντεο, το οποίο παίζεται στην τηλεόραση του Κοσόβου, το οποίο υποτίθεται ότι δείχνει τους πράκτορες της τουρκικής ΜΙΤ να συλλαμβάνουν τους έξι «γκιουλενιστές».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΡ