Ενισχυμένο ρόλο στα Βαλκάνια επιδιώκει η Ελλάδα - Ανάχωμα στις βλέψεις Ερντογάν

Ενισχυμένο ρόλο στα Βαλκάνια επιδιώκει η Ελλάδα - Ανάχωμα στις βλέψεις Ερντογάν

Η επίσκεψη του Μαυροβούνιου προέδρου Μίλος Τζουκάνοβιτς στην Αθήνα αποτέλεσε την αφετηρία έντονων διαβουλεύσεων στη «γειτονιά» μας με βασικό παίχτη την ελληνική κυβέρνηση. Η ενέργεια, οι μεταφορές και τα ζητήματα που άπτονται της οικονομικής διπλωματίας στο σύνολό της βρίσκονται στο κέντρο των βαλκανικών επαφών, σε μία περίοδο που η Ευρώπη και ασφαλώς η περιοχή μας επιχειρούν να αλλάξουν σελίδα, αφήνοντας πίσω την πανδημία. 

Η Ελλάδα θέλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο ενίσχυσης του ρόλου της στην περιοχή, την ώρα που η Τουρκία δεν λέει να σταματήσει να «λοξοκοιτά» προς χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία, θέλοντας να αυξήσει το πεδίο επιρροής της. 

Το πρωί της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για το Ζάγκρεμπ της Κροατίας όπου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας. Στο τέλος Φεβορυαρίου προγραμματίζεται ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρουμανία, ενώ στη φάση του επαναπρογραμματισμού βρίσκεται η συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας, η οποία αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Βελιγράδι μαζί με μέλη του υπουργικού συμβουλίου, έχοντας στις αποσκευές του και την έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσουν Έλληνες επιχειρηματίες στη χώρα. 

Στο ίδιο πλαίσιο προηγήθηκε η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Βουλγαρία, όπου ήταν ο πρώτος δυτικός πρωθυπουργός που συναντήθηκε με τον νέο πρωθυπουργό της χώρας Πέτκοφ. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το ταξίδι του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη Πέμπτη και Παρασκευή στη Βόρεια Μακεδονία. Μια επίσκεψη, στην οποία θα κυριαρχήσει η ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων. 

Κεντρικό άξονα της βαλκανικής παρουσίας της Ελλάδας αποτελεί η πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα της στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, με στόχο την πλήρη ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ένα στόχο που έχει υιοθετήσει ο Εμμανουέλ Μακρόν καθώς γίνεται αναλυτική αναφορά σε αυτόν στις προτεραιότητες της γαλλικές ευρωπαϊκής προεδρίας για το πρώτο εξάμηνο του 2022.