Ένα πανέμορφο γλυπτό νέου από τη Μαντίνεια στο ΕΑΜ

Ένα πανέμορφο γλυπτό νέου από τη Μαντίνεια στο ΕΑΜ

Της Αγγελικής Κώττη

Ο νέος της Μαντίνειας, θα μπορούσε να είναι ο Αντίνοος, ωστόσο μια προσεκτική ματιά στην ομορφιά του, που ξεδιπλώνεται στην αίθουσα 34, την κεντρικότερη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου πείθει πως δεν είναι ο ευνοούμενος του αυτοκράτορα Αδριανού. Διότι τα αγάλματα έχουν τύπο, δεν αρκεί να ταιριάζει το σχήμα του προσώπου και η κόμμωση μόνο. Και ο αγαλματικός τύπος του μικρού και κομψού ειδωλίου που αναδύθηκε στη βιτρίνα του «Αθέατου Μουσείου» δεν παραπέμπει σε Αντίνοο, μόνο σε μίμησή του με τη χρήση των χαρακτηριστικών της νεανικής ρώμης, της ομορφιάς κ.α..

Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Ύστερα από 16 θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχθηκε σήμερα τον Νέο της Μαντίνειας. Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό άγαλμα νέου, που συνδυάζει την ηρωική γυμνότητα των εφήβων με τα χαρακτηριστικά του Αντίνοου.

Ο Νέος της Μαντίνειας εντοπίστηκε το 1886 στα περίχωρα της ομώνυμης αρχαίας πόλης και μεταφέρθηκε στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η έκθεσή του στο Αθέατο Μουσείο μέχρι τα τέλη Ιουλίου, πλαισιώνει την περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο», που εγκαινιάστηκε στις 28 Νοεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει για ένα έτος.



Από τον Μάιο ως τον Ιούλιο του 2018, οι αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες και κάνουν μαζί τους έναν μαγικό περίπατο στον κόσμο του Αδριανού και του Αντίνοου, από την Αθήνα ως τη Μαντίνεια της Αρκαδίας, ξεδιπλώνοντας την πνευματική αναγέννηση της ελληνικής παιδείας και τη δημιουργική νοσταλγία του παρελθόντος, στα χρόνια του φιλέλληνα αυτοκράτορα.

Ποια ήταν όμως η σχέση του Αντίνοου με τη Μαντίνεια; Όπως λέει στο Liberal.gr η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μαρία Λαγογιάννη, ο νέος παρότι καταγόταν από τη Βιθυνία της Μικράς Ασίας, λατρευόταν ως επιχώριος θεός στην πελοποννησιακή πόλη. Σύμφωνα με κάποιους, οι πρόγονοί του κατάγονταν από εκεί. Μάλιστα, ο Αδριανός και ο Αντίνοος πήγαν στη Μαντίνεια μαζί.

Η κα Λαγογιάννη αναγγέλλει την έκδοση του καταλόγου για την περιοδική έκθεση του Αδριανού. Μέσα από τις 280 σελίδες του αναδύεται η όψη της μνημειακής Αθήνας εκείνης της εποχής, της πόλης που αγάπησε και στην οποία χάρισε σπουδαία οικοδομήματα. Ο κατάλογος είναι τρίγλωσσος, αλλά ακόμα αναμένεται η έγκριση του τοπικού συμβουλίου μνημείων Αττικής ώστε να διατίθεται στα πωλητήρια του ΕΑΜ (ας ελπίσουμε πως δεν θα περάσει το καλοκαίρι…)