Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ δισεκατομμυρίων θα ενώσει γενιές
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ δισεκατομμυρίων θα ενώσει γενιές

Η Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ του προγραμματισμού τεραστίων επενδύσεων στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

«Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη. Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποδεκτός σε όλα τα κράτη μέλη ως εργαλείο αλληλέγγυας εξισορρόπησης και πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα στην κρίση του κορονοϊού», γράφει η Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πρόεδρος της Κομισιόν, σε άρθρο της το οποίο φιλοξενείται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Die Welt».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκφράζει επίσης την βεβαιότητα ότι «η Ευρώπη σύντομα θα ανακάμψει και πάλι: Τα πολλά δισεκατομμύρια τα οποία πρέπει να επενδυθούν σήμερα για να αποφευχθεί μια μεγαλύτερη καταστροφή θα ενώσουν γενεές. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ανανεωθεί το αίσθημα της κοινότητας μεταξύ των εθνών της Ευρώπης.

Παράλληλα, σε άρθρο της στο Πρώτο Θέμα η  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει ότι δεν είναι ώρα για ημίμετρα, κάνει αυτοκριτική ότι στην αρχή η Ευρώπη έμοιαζε τυφλωμένη απέναντι σε έναν άγνωστο εχθρό αλλά υπόσχεται ότι με ένα «σχέδιο Μάρσαλ» η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει την επόμενη ημέρα.

«Τα δισεκατομμύρια και τα τρισεκατομμύρια που ξοδεύουμε σήμερα για να αποτρέψουμε μια μεγαλύτερη καταστροφή είναι μια επένδυση για τη μελλοντική μας προστασία και θα δεσμεύσουν πολλές γενιές. Γι΄ αυτό, τα χρήματα του επόμενου προϋπολογισμού μας θα πρέπει να επενδυθούν έξυπνα και με βιώσιμο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε διατηρήσουμε όλα αυτά που μας είναι πολύτιμα και να ανανεώσουμε το αίσθημα των εθνών ότι ανήκουν στην Ευρώπη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ