Εμπάργκο των ΗΠΑ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου - Δεν θα χρηματοδοτήσουμε τον πόλεμο του Πούτιν
Τζο Μπάιντεν

Εμπάργκο των ΗΠΑ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου - Δεν θα χρηματοδοτήσουμε τον πόλεμο του Πούτιν

Tην απόφασή του να προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε εμπάργκο εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν.

Όπως είπε, οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από τους συμμάχους τους και για αυτό δεν μπορούν να κάνουν και αυτοί το ίδιο βήμα.

«Eργαζόμαστε στενά με την Ευρώπη και τους εταίρους μας για να εφαρμόσουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ώστε να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια» είπε.

«Παραμένουμε ενωμένοι στην πρόθεσή μας να διατηρήσουμε μια εντεινόμενη πίεση στον Πούτιν και την πολεμική μηχανή του», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

«Από τη στιγμή που ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί» είπε και αναφέρθηκε στην απελευθέρωση 30 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα αμερικανικά αποθέματα.

Προειδοποίησε παράλληλα ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κερδοσκοπήσει κατά του αμερικανικού λαού. Κάλεσε, δε, τις πετρελαϊκές εταιρείες να μην προβούν σε υπερβολικές αυξήσεις τιμών ενώ σημείωσε ότι ο πόλεμος δεν είναι «δικαιολογία» για τις εταιρείες να κερδοφορούν.

Σχετικά με τον πόλεμο είπε ότι ο ουκρανικός λαός είναι έμπνευση για όλους ενώ είπε ότι στην ιστορία δεν θα γραφτεί ποτέ η Ουκρανία ως νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πολιτικά μιλώντας είπε η Ρωσία γίνεται πιο αδύναμη και εμείς πιο δυνατοί.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ το συνώνυμο της νίκης για τον Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος «μπορεί να συνεχίζει, με κάθε κόστος, την προώθησή του, με τρομακτικό τίμημα, όμως είναι σαφές ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ το συνώνυμο της νίκης του. Ο Πούτιν μπορεί τελικά να καταλάβει μια πόλη, αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ να κρατήσει τη χώρα»

Δείτε τις ανακοινώσεις Μπάιντεν