Εμμένουν οι μνηστήρες του ΚΙΝΑΛ εν αναμονή του Γιώργου

Εμμένουν οι μνηστήρες του ΚΙΝΑΛ εν αναμονή του Γιώργου

Σήμερα αναμένεται να «αποκαλύψει» τις προθέσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου με τους... μνηστήρες του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται διατεθειμένοι να συνεχίσουν στην κούρσα της εκλογής νέου αρχηγού, τουλάχιστον σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις τους. Ο Γ. Παπανδρέου δύσκολα θα κάνει πίσω με όλο το θόρυβο που προκλήθηκε στο εσωκομματικό τοπίο αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ακόμη και οι υποψήφιοι που θεωρητικά θα υπαναχωρούσαν μπροστά στην υποψηφιότητα Παπανδρέου δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τη συλλογή υπογραφών ώστε να τις καταθέσουν μέχρι την Πέμπτη, σύμφωνα με την παράταση που δόθηκε μετά την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά από τη σχετική διαδικασία εξαιτίας του προβλήματος υγείας το οποίο αντιμετωπίζει.

Ενδεχόμενη υποψηφιότητα Παπανδρέου ανεβάζει τον αριθμό στους 7. Θα συνεχίσουν όλοι μέχρι τέλους; Θα καταθέσουν όλοι τις υπογραφές που προβλέπεται; Όλα θα κριθούν από το βράδυ της Πέμπτης και μετά με τις παρασκηνιακές ζυμώσεις να συνεχίζονται ακάθεκτες και τις συνευρέσεις στελεχών που εμφανίζονται να στηρίζουν έναν υποψήφιο να αναζητούν συμμαχίες στον μηχανισμό του ΚΙΝΑΛ και του παλαιού ΠΑΣΟΚ.

Οι συνάξεις, που πάντα αποτελούσαν για το ΠΑΣΟΚ, ιδανικό πεδίο συνδεόμενες με τις ανάλογες τοποθετήσεις επί των συνυποψηφίων έχουν θα έλεγε κανείς αναζωογονήσει το κόμμα που από το 2012, εξ αιτίας των μνημονίων και των μέτρων που ελήφθησαν μετά το λεφτά υπάρχουν του Γιώργου Παπανδρέου είδε τα ποσοστά του να φτάνουν στα τάρταρα του πολιτικού βίου.

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν θετικό το γεγονός πως οι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου του κόμματος είναι πολλοί. Ταυτόχρονα όμως ο αντίλογος έρχεται δυναμικά να αποδώσει ένα αρνητικό κλίμα που δημιουργούν ακριβώς αυτές οι πολλές υποψηφιότητας υπό τον φόβο στο διάστημα μέχρι την 5η Δεκεμβρίου να ξυπνήσουν παλαιά... πάθη.

Ήδη το ενδεχόμενο να δηλώσει υποψηφιότητα ο Γιώργος Παπανδρέου δημιουργεί την εντύπωση μιας προσπάθειας να πάρει τη ρεβάνς του με πρόσωπα όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Φλωρίδης ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΑ ανέφερε πως «ξαφνικά, είδα να ανεβαίνει ένα θεατρικό έργο στην πολιτική σκηνή με τίτλο ''ενότητα της δημοκρατικής παράταξης". Το έργο αυτό το ανέβασε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει κάθε δικαίωμα να είναι υποψήφιος, αλλά όχι να το κάνει αυτό προκαλώντας την ιστορική μνήμη».

Πράγματι ο τρόπος που παρενέβη ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι αναφορές του περί ενότητας και οι συναντήσεις με τους υποψήφιους δημιούργησαν σενάρια αναφορικά με προσπάθειες να υπαναχωρήσουν ορισμένοι εξ αυτών. Ο ίδιος πάντως φρόντισε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα ανοίξει σήμερα

Στο ΚΙΝΑΛ θεωρούν βέβαιη τη συμμετοχή του στην κούρσα της διαδοχής. Εν τούτοις κρατούν και μια... πισινή ειδικά στην περίπτωση που δεν μειωθεί λίγο ο αριθμός των υποψηφίων.

Συνεχίζουν τις περιοδείες οι υπόλοιποι υποψήφιοι
 

Από την άλλη οι υποψήφιοι, οι τρεις πρώτοι που είχαν τοποθετηθεί πριν η Φώφη Γεννηματά αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να αποχωρήσει, συνεχίζουν κανονικά περιοδείες και συναντήσεις.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή τη θέση του και την πρόθεσή του να διεκδικήσει την αρχηγία θέτοντας πρόταγμα τον διπλασιασμό των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

Και ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει τόσο τη συλλογή υπογραφών όσο και τις συναντήσεις με στελέχη του κόμματος και ψηφοφόρους, ενώ ο Χάρης Καστανίδης δηλώνει πως δεν κατήλθε στην κούρσα αυτή για να υποχωρήσει και την Τετάρτη θα βρεθεί στην Κέρκυρα.

Ο Παύλος Γερουλάνος επίσης συλλέγει υπογραφές και είναι έτοιμος να ξεκινήσει περιοδείες στο πλαίσιο των επαφών του με στελέχη και ψηφοφόρους του κόμματος, ενώ ο Παύλος Χρηστίδης δηλώνει πως θα παρουσιάσει την πολιτική πλατφόρμα του την Παρασκευή και ο Βασίλης Κεγκέρογλου δηλώνει ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια συμπλήρωσης του απαραίτητου αριθμού υπογραφών.

Ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ
 

Οι εξελίξεις πάντως με την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά έφεραν το τρίτο κόμμα του Κοινοβουλίου στο προσκήνιο. Σε σημείο που να προκαλεί ανησυχία και στον ΣΥΡΙΖΑ αφού το ενδεχόμενο επαναπατρισμού ψηφοφόρων ενδέχεται να πλήξει τη βασική στόχευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι (αν και επισήμως φυσικά δεν λέγεται) η διατήρηση ποσοστών ανάλογων με αυτές των εκλογών του 2019 στις επόμενες εκλογικές μάχες που δύναται να είναι διπλές αφού η πρώτη θα διεξαχθεί με τη μέθοδο της απλής αναλογικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον Alpha αυτή τη φορά απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στους υποψηφίους όπως έκανε στο πρόσφατο παρελθόν χρεώνοντας τον Ανδρέα Λοβέρδο στη ΝΔ, όμως δεν παρέλειψε να φωτογραφίσει λέγοντας πως επιθυμεί ο επόμενος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ να δύναται να ενταχθεί στη φιλοσοφία της δημιουργίας μιας προοδευτικής κυβέρνησης...