Εμβολιασμοί: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους εφήβους 15 - 17 ετών

Εμβολιασμοί: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους εφήβους 15 - 17 ετών

Πρεμιέρα την Πέμπτη 15 Ιουλίου, για τον εμβολιασμό των εφήβων 15 - 17 ετών, καθώς σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Τη σχετική ανακοίνωση είχε κάνει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, την περασμένη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι θα προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα με τους γονείς τους.

Σύμφωνα με τον Μ. Θεμιστοκλέους ο προγραμματισμός στο emvolio.gr θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet του γονιού και ο εμβολιασμός θα γίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα όπου τα παιδιά θα πηγαίνουν συνοδευόμενα από τους κηδεμόνες τους. Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είχε τονίσει ότι πλέον όποιος αλλάξει το ραντεβού του δεν θα έχει πέναλτι έξι ημερών, όπως ίσχυε.

Επίσης, το ραντεβού του παιδιού θα μπορεί να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, προσκομίζοντας ο γονέας τα ταυτοποιητικά στοιχεία τα δικά του και του παιδιού. Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Όπως είχε αναφέρει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται κυρίως στους νέους.

Επίσης, επεσήμανε ότι ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικός γι' όλους αυτή τη στιγμή, καθώς αν νοσήσει κάποιος, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης, ακόμη και τα ήπια συμπτώματα μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα ποσοστά εμβολισμών

Την εβδομάδα που μας πέρασε έσπασε το φράγμα του 70% πλήρως εμβολιασμένων για τα άτομα άνω των 60 ετών. Συγκεκριμένα, στους πολίτες άνω των 60 ετών, το 71,5% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, το 75,5% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει κοντά στο 80% αν υπολογίσουμε τα ραντεβού.

Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 37% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 41%, ενώ για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 24% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 29%.

Σήμερα αναμένεται να φτάσουν τα 9,5 εκατ. εμβολιασμών στη χώρα από την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία». Αγγίζουν πλέον τα 5,5 εκατ. όσοι έχουν εμβολιαστεί με τη α' δόση του εμβολίου και τα 4,5 εκατ. όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως.