Ελληνικό: Πράσινο φως και από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

Ελληνικό: Πράσινο φως και από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

Της Αγγελικής Κώττη

Ομόφωνα γνωμοδότησε πριν από λίγο το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ως προς την αίτηση που είχαν καταθέσει το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό ΑΕ. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα υπογράψει αύριο την υπουργική απόφαση, σύμφωνα με δήλωση που έκανε η ίδια, ολοκληρώνοντας έτσι με άριστο τρόπο όσα έπρεπε να κάνει το υπουργείο Πολιτισμού.

«Η χθεσινή ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και η σημερινή, επίσης ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα εκκρεμή ζητήματα της επένδυσης του Ελληνικού θα λάβουν αύριο τη μορφή εκτελεστής πράξης, με την υπογραφή της συνεπαγόμενης Υπουργικής Απόφασης, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα, την 7η Ιουλίου 2019, γύρισε σελίδα. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βαδίζει σταθερά και δυναμικά στο δρόμο της ανάπτυξης, επιστρέφοντας στην κανονικότητα» αναφέρεται στη δήλωση.
«Η παρουσία και η προστασία των πολιτιστικών αγαθών, αρχαίων και νεότερων, που βρίσκονται εντός του χώρου του Ελληνικού προσδίδουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην εμβληματική επένδυση. Συγχρόνως, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα, εξασφαλίζονται οι πόροι για την συντήρηση, ανάδειξη και προβολή αυτού του μνημειακού πλούτου, που αποδίδεται στους πολίτες.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες και τα μέλη των δύο κορυφαίων γνωμοδοτικών οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού –με απόλυτο σεβασμό στον θεσμικό τους ρόλο- έδωσαν καθαρές λύσεις και διέξοδο, προκειμένου το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τα συναρμόδια Υπουργεία να καθορίσουν τον χρόνο έναρξης υλοποίησης ενός αναπτυξιακού έργου με καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω οικονομική πορεία της χώρας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού εγγυάται την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και ταυτόχρονα ενισχύει τον αναπτυξιακό του ρόλο προς όφελος της χώρας και των πολιτών.»

Μετά από πολύωρη συζήτηση στο ΚΣΝΜ, το Συμβούλιο θεώρησε απολύτως επαρκή τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται με το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία των διατηρητέων σύγχρονων μνημείων, τα οποία είναι: το κεντρικό κτίριο του ανατολικού αεροδρομίου, έργο Saarinen, τρία υπόστεγα και το υπόστεγο «Παγόδα». Το τελευταίο βρίσκεται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου και θα ακολουθήσει την προστασία και των υπολοίπων. Ειδικός όρος είναι στο τετράγωνο όπου βρίσκεται να μην ανεγερθεί άλλο κτίριο, παρά μόνο χαμηλότερα, συνοδά της χρήσης του ως εκθεσιακού χώρου και πολιτιστικού κέντρου. Ζώνη προστασίας έχουν γύρω τους και τα τρία υπόστεγα, ενώ το κεντρικό του πρώην αεροδρομίου, έχει ακόμα μεγαλύτερη ζώνη 100μ. και γύρω χώρο πρασίνου. Συνολικά, περίπου 750 στρέμματα προορίζονται για τις ζώνες προστασίας αυτών των σύγχρονων μνημείων.