Εκπρόσωπος Putin προς ΝΑΤΟ: Η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν, αλλά θα προστατεύει τα συμφέροντά της

Εκπρόσωπος Putin προς ΝΑΤΟ: Η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν, αλλά θα προστατεύει τα συμφέροντά της

“Η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα. Την ίδια ώρα όμως δεν γίνεται να παραβλέπει κινήσεις που πιθανόν να είναι επικίνδυνες για τα συμφέροντά της”, δήλωσε μπροστά σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Με αυτόν τον τρόπο ο Dmitry Peskov σχολίασε τις δηλώσεις του νέου ανώτατου διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Curtis Scaparrotti ο οποίος ανέφερε πρόσφατα πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία “βρίσκεται ενώπιον μιας αναγεννημένης Ρωσίας και της επιθετικής συμπεριφοράς της που αμφισβητεί τους διεθνείς κανόνες”.

Στο σχόλιό του ο Peskov τόνισε πως η Ρωσία τάσσεται μόνιμα υπέρ της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας που σέβεται τα συμφέροντα όλων των εταίρων καθώς και υπέρ της από κοινού διευθέτησης συγκρουσιακών καταστάσεων.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως η Μόσχα δεν μπορεί να μένει απαθής ενάντια σε οποιαδήποτε κίνηση που είτε άμεσα είτε δυνητικά μπορεί να απειλήσει τα εθνικά συμφέροντά της. “Παραδοσιακά η Ρωσία θα προστατεύει τα συμφέροντά της”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Vladimir Putin.

Σύμφωνα με το RIA Novosti, η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας προκαλεί ανησυχία στη Μόσχα. Στις αρχές Μαΐου ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ashton Carter δήλωσε πως το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο τοποθέτησης τεσσάρων ταγμάτων στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. Ως απάντηση ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoygu ανακοίνωσε χθες ότι η Ρωσία θα τοποθετήσει τρεις νέες μεραρχίες προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση των δυνάμεων της Συμμαχίας.

Το πρακτορείο επικαλείται ακόμη επανειλημμένες δηλώσεις της Μόσχας πως “η Ρωσίας δεν στοχεύει στην όξυνση της αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ όμως είναι έτοιμη να δώσει την κατάλληλη απάντηση στις ενέργειες της Δύσης”.