Ειρηνική η λύση στην κρίση της Β. Κορέας συμφώνησαν Putin, Abe και Moon

Ειρηνική η λύση στην κρίση της Β. Κορέας συμφώνησαν Putin, Abe και Moon

Αισιόδοξος ότι η κρίση στη Βόρειο Κορέα θα επιλυθεί με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, σε δηλώσεις του από το Βλαδιβοστόκ, στο περιθώριο ενός οικονομικού φόρουμ [που πραγματοποιείται εκεί και στο οποίο συμμετέχουν οι ηγέτες της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας.

Βέβαιος ότι δεν θα γίνει πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο, παρά την ένταση και τις απειλές, εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Moon Jae-in. Από την πλευρά του, ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Shinzo Abe, ζήτησε να ασκηθεί «όσο το δυνατόν πιο μεγάλη πίεση» στη Βόρεια Κορέα, ώστε να αναγκαστεί «να εγκαταλείψει» το πυρηνικό της πρόγραμμα. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί για να ασκήσει όσο το δυνατόν πιο μεγάλη πίεση στη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Abe. 

«Η Βόρεια Κορέα πρέπει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, να εγκαταλείψει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα», τόνισε και κατέληξε: «Η Βόρεια Κορέα αποτελεί προφανώς πρόκληση για την ειρήνη, την ευημερία, τον νόμο και την τάξη στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Στο μεταξύ, την άτυπη σύνοδό τους στο Ταλίν της Εσθονίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συζητούν σήμερα για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Β. Κορέας, στο φόντο και του σχεδίου ψηφίσματος που έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα διαφορετικό επίπεδο απειλής, που είναι ξεκάθαρη μια απειλή κατά της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Θα προτείνω στους υπουργούς σήμερα την ενίσχυση της οικονομικής μας πίεσης κατά της Βόρειας Κορέας», δήλωσε χαρακτηριστικά η Federica Mogherini.

 

Photo by Russian Presidential Press and Information Office / Handout/Anadolu Agency/Getty Images/ Ideal Image