8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Ε.Ε. προς Τουρκία: Χαλαρώστε τους αντιτρομοκρατικούς σας νόμους για να σας δίνουμε βίζα

Ε.Ε. προς Τουρκία: Χαλαρώστε τους αντιτρομοκρατικούς σας νόμους για να σας δίνουμε βίζα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμήνυσε σήμερα στην Τουρκία πως δεν θα χαλαρώσει τα κριτήριά της για τη χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες εκτός εάν η Άγκυρα χαλαρώσει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της τους οποίους η Ένωση χαρακτηρίζει υπερβολικούς.

Η ΕΕ ανησυχεί για την καταστολή που ακολούθησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του πρόεδρου Recep Tayyip Erdogan στο πλαίσιο της οποίας 50.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, συνελήφθησαν και άλλοι 150.000, από δασκάλους μέχρι δικαστές και στρατιώτες, απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Didier Reynders δήλωσε πως η Άγκυρα πρέπει πρώτα να χαλαρώσει τους νόμους της για την τρομοκρατία, κάτι το οποίο η Τουρκία έχει αρνηθεί να κάνει. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι νόμοι αυτοί είναι απαραίτητοι, δεδομένης της σοβαρότητας των απειλών ασφαλείας που αντιμετωπίζει στο έδαφός της και στην περιοχή.

«Αν είναι δυνατό να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι δυνατό να σημειωθεί κάποια πρόοδος», δήλωσε ο Didier Reynders στο περιθώριο μιας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον αρμόδιο για θέματα ΕΕ υπουργό της Τουρκίας, Omer Celik.

«Η σύνδεση είναι αυτή – μια πραγματική εξέλιξη στην Τουρκία στη νομοθεσία όσον αφορά την τρομοκρατία και η δυνατότητα να επιτευχθεί πρόοδος με τις βίζες».

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της ΕΕ, Johannes Hahn, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες αναλύει τα τουρκικά έγγραφα για τη βίζα.

«Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως επί της αρχής η Ευρώπη είναι ο πιο αξιόπιστος και προβλέψιμος γείτονάς της και της συνιστούμε θερμά να έχει μια καλή σχέση», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις αλλά όσον αφορά θέματα κράτους δικαίου, η κατάσταση εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιητική».

Ο Celik, που δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του, θα συζητήσει επίσης με τους υπουργούς της ΕΕ την πιο πρόσφατη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στο συριακό καντόνι Αφρίν, για την οποία η Ένωση έχει εκφράσει την ανησυχία της.