Δωρεά 6 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Λεβέντη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Δωρεά 6 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Λεβέντη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Σε νέα μεγάλη δωρεά για την αναπτυξιακή πορεία του Πανεπιστημίου Κύπρου, ύψους 6 εκατ. ευρώ, προχώρησε το Ίδρυμα Α Γ. Λεβέντη. Το ποσό της δωρεάς θα διατεθεί για την ανέγερση του κτιρίου του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών στην Πανεπιστημιούπολη.

Το κτίριο του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών παρουσίασε ο αρχιτέκτονας του έργου κ. Μιλτιάδης Κατσαρός, ο οποίος εστίασε στις καινοτομίες του κτιρίου, μεταξύ των οποίων είναι: 9.587 τ.μ. κτηριακών εγκαταστάσεων, 7.683τ.μ. μικτής επιφάνειας ανωδομής, 1.904 τ.μ. υπόγειων χώρων, 760 τ.μ. χώροι διδακτικών εργαστηρίων, 3.100 τ.μ. χώροι ερευνητικών εργαστηρίων, 650 τ.μ. χώροι και γραφεία προσωπικού, 2.960 τ.μ. χώροι εξυπηρέτησης, 210 τ.μ. χώροι αποθήκευσης, 1.904 τ.μ. χώροι στάθμευσης & εγκαταστάσεων,

Το κτίριο θα αναπτυχθεί σε 7 οριζόντια επίπεδα, σε 2 κατακόρυφες ζώνες.

Στις καινοτομίες του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού περιλαμβάνονται επίσης:

* Βιοκλιματική αρχιτεκτονική-ταξινόμηση του κτιρίου στην κατηγορία σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

* Υιοθέτηση και εφαρμογή των αρχών της αειφορίας στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Ο σχεδιασμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των κτιρίων είναι σύμφωνος με τους Εθνικούς και Διεθνείς Κανονισμούς.

Βασικές αρχές σχεδιασμού αποτελούν η εξασφάλιση των βέλτιστων συνθηκών άνεσης και υγιεινής, η εξοικονόμηση ενέργειας, η εξοικονόμηση πόρων, η ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών, η λειτουργική αυτονομία των χώρων, η δυνατότητα τμηματικής λειτουργίας των κτιρίων, και η εξασφάλιση ευχέρειας στην εγκατάσταση και συντήρηση του εξοπλισμού.

Τη Συμφωνία Δωρεάς υπέγραψαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Α. Γ. Λεβέντη», Αναστάσιος Π. Λεβέντης, με μάρτυρες τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τον πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Μάνθο Μαυρομμάτη.

Το κτίριο θα φέρει την ονομασία «Κτίριο του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών “Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη”». Η πλατεία μεταξύ του κτιρίου και των χώρων διδασκαλίας θα φέρει την ονομασία «Πέτρα», παραπέμποντας στον τόπο καταγωγής του δωρητή, εκφράζοντας έτσι την ευγνωμοσύνη των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας προς την οικογένεια Λεβέντη. Επιπλέον, αίθουσα του κτιρίου θα φέρει την ονομασία «Κωνσταντίνος Λεβέντης», εις μνήμην ενός ανθρώπου που ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Με τη γενναιόδωρη δωρεά του Ιδρύματος, για την ανέγερση του κτιρίου του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών, καθίσταται δυνατή η αποτελεσματικότερη εκπλήρωση των σκοπών του Τμήματος, μεταξύ αυτών η εκπαίδευση των φοιτητών μας και η ανάπτυξη της έρευνας στους τομείς εστίασής του, με στόχο την κατανόηση του φυσικού κόσμου, την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος και την ενίσχυση των παγκόσμιων προσπαθειών για αειφόρο διαχείριση του φυσικού πλούτου», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Ευχαριστώντας το Ίδρυμα που συμπαρίσταται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από την ίδρυσή του, ο πρύτανης προσέθεσε: «Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες που έχουμε δίπλα μας το Ίδρυμα και την οικογένεια Λεβέντη. Το όνομα Λεβέντη έχει ταυτιστεί με τη δημιουργία, την αγάπη για τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Έχει ταυτιστεί με την όμορφη όψη του κόσμου της Κύπρου σήμερα, αυτήν της επένδυσης στους νέους, στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την έρευνα, αυτήν της προστασίας της ιστορικής μνήμης και της βιοποικιλότητας».

Κατά την αντιφώνηση του ο Αναστάσιος Π. Λεβέντης, πρόεδρος του Ιδρύματος «Α. Γ. Λεβέντη», τόνισε ότι η στενή συνεργασία και η υποστήριξη του Ιδρύματος προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου ξεκινά με την ίδρυση το 1989. Στο σύντομο διάστημα της ύπαρξής του, όπως είπε, το Πανεπιστήμιο έχει κερδίσει το σεβασμό της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και πλέον χαίρει μεγάλης εκτίμησης σε διεθνές επίπεδο, χάρη στην ποιότητα του προσωπικού και των φοιτητών του, καθώς και λόγω της επέκτασης της ίδιας της πανεπιστημιούπολης.

Η δωρεά του Ιδρύματος για την ανέγερση του κτιρίου του τμήματος των Βιολογικών Επιστημών συνάδει, τόνισε ο κ. Λεβέντης, με την επιθυμία του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη για ενθάρρυνση της εκπαίδευσης, της περιβαλλοντικής αειφορίας και της έρευνας στις βιολογικές επιστήμες.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, αφού εξήρε το μέγεθος της διαχρονικής προσφοράς του Ιδρύματος τόνισε ότι, με τη συμφωνία δωρεάς καθίσταται εφικτή η ολοκλήρωση του μεγάλου έργου ανάπτυξης της πανεπιστημιούπολης, που αποτελεί, όπως σημείωσε, και για την κυβέρνηση κορυφαία προτεραιότητα. «Είναι ουσιαστικά μια δωρεά και μια επένδυση του ιδρύματος για τις επερχόμενες γενεές και για το μέλλον του τόπου μας», τόνισε ο υπουργός.

Στο, χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μάνθος Μαυρομμάτης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας προς το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη για την έμπρακτη στήριξη που παρέχει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αναφέρθηκε δε στην πολυσχιδή προσφορά του Ιδρύματος στους τομείς του πολιτισμού, των γραμμάτων και της παιδείας, αλλά και στην προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, πράγμα που αναδεικνύεται και από τη δωρεά του Ιδρύματος για το κτίριο του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών. Μεριμνά, έτσι, εμπράκτως στην αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον και στην προώθηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων στις βιολογικές επιστήμες, δήλωσε ο κ. Μαυρομμάτης, διαβεβαιώνοντας, τέλος, ότι το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου θα κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει σε σύντομο πέρας αυτό το μεγάλο έργο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ