Διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας για την τουρκική NAVTEX

Διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας για την τουρκική NAVTEX

Σε διπλωματική αντεπίθεση προχωρά η Ελλάδα αντιδρώντας στην τουρκική NAVTEX με την οποία δεσμεύει περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει σεισμικές έρευνες το πλοίο Ορούτς Ρέις. Το υπουργείο Άμυνας παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τα γεγονότα, έχοντας θέσει σε επιφυλακή το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ χτες βράδυ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση διαβήματος στην Άγκυρα και παραστάσεων σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, ενώ στην ανακοίνωση του επισημαίνει ότι: «Η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας».

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επεσήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα και ζήτησε να τεθεί στο τραπέζι της Ευρώπης η λίστα κυρώσεων που αποφασίστηκε στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της περασμένης Δευτέρας εφόσον συνεχιστεί η τουρκική ρητορική και συμπεριφορά.

Σ' αυτό το πλαίσιο, Ελλάδα και Κύπρος απαντούν με ναυτικές οδηγίες στην τουρκική NAVTEX που δεσμεύει περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, επικαλύπτοντας μέρος και της κυπριακής ΑΟΖ. Οι αρμόδιες αρχές των δύο χωρών αναφέρουν ότι η τουρκική αναγγελία για σεισμικές έρευνες αφορά σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα. Στην ελληνική NAVTEX  αναφέρεται ότι η τουρκική αναγγελία για σεισμικές έρευνες νοτιανατολικά του Καστελόριζου αφορά σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή η οποία υπερκαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Ακόμη, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όπου συζήτησαν για την τουρκική Navtex.

Κομισιόν: Η τουρκική Navtex στέλνει λάθος μήνυμα

Μήνυμα στην Τουρκία να δεσμευθεί κατηγορηματικά σε σχέσεις καλής γειτονίας και σε ειρηνική επίλυση των διαφορών της έστειλε η Κομισιόν. Κάλεσε δε την Άγκυρα, εάν κριθεί απαραίτητο, να προσφύγει σε Διεθνές Δικαστήριο, δηλώνοντας ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη.

Κληθείσα να σχολιάσει τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Ναμπίλα Μασραλί, δήλωσε σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ότι «η ανακοίνωση από την Τουρκία μιας νέας Navtex για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι χρήσιμη και στέλνει το λάθος μήνυμα, ιδίως μετά την πρόσφατη συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας».

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ για τις προκλήσεις της Τουρκίας

Για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τη Γερμανίδα καγκελάριο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες το απόγευμα της Τρίτης. Ακόμη, η Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία.  

Τέλος, σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διαβάστε ακόμη:

NAVTEX 0977/20: Τα μυστικά και το άνοιγμα της πόρτας του φρενοκομείου στην Αν. Μεσόγειο