field_kentriki_fotografia
Διπλασιασμός κρουσμάτων μέσα σε... τρεις ημέρες: Aπό 438 στα 865 - Η ανησυχία για τις κλίνες

Άκρως ανησυχητική είναι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Διπλασιάστηκαν μέσα σε τρία 24ωρα και από τα 438 την Δευτέρα έφτασαν σήμερα στα 865 και το ερώτημα είναι τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, καθώς ακόμη δεν έχει μπει ο χειμώνας.

Η ανησυχία όλων είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα, όταν η πτώση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει μεγαλύτερη συγκέντρωση και άρα μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

Την τελευταία εβδομάδα και αφού η πορεία των κρουσμάτων είχε σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 400, η μία μετά την άλλη διάφορες περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, άρχισαν να κινούνται στα βήματα της Αττικής.

Η εικόνα σε Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Ιωάννινα άρχισε να χτυπά συναγερμός στους ειδικούς και ενώ στην Κοζάνη είχε προηγηθεί η επιβολή περιοριστικών μέτρων που παρέπεμπαν σε lockdown.

Στο επίπεδο «4», δηλαδή σε μίνι lockdown περνάει από την Παρασκευή και η Καστοριά, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, έπειτα από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού με 865 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο. Στο επίπεδο «3», αυξημένης επιτήρησης αναβαθμίζονται οι Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα και Βοιωτία, ενώ διατηρούνται στο επίπεδο αυτό τα Ιωάννινα.

Και με το χειμώνα προ των πυλών, το ερώτημα αφορά στις αντοχές των νοσοκομείων αναφοράς. Εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα οι μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται σε θέσεις μάχης, διαθέτοντας περισσότερα όπλα και εμπειρία σε σχέση με την έναρξη της πανδημίας, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν.

Στην Αττική, τα ποσοστά κάλυψης στις κλίνες εντατικής θεραπείας COVID19 είναι υψηλά καθώς περίπου 2 στις 3 νοσηλεύουν ασθενείς, ενώ μεγάλες δυνατότητες δέσμευσης άλλων κλινών σε μονάδες του Λεκανοπεδίου δεν υπάρχουν. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά κάλυψης πλησιάζουν το 90% και στις υπόλοιπες "non covid" κλίνες των μονάδων εντατικής θεραπείας στην Αττική.

Επίσης γιατροί του ΕΣΥ διαμηνύουν ότι θα πρέπει να μην δημιουργηθούν εμπόδια στην νοσηλεία άλλων ασθενών που δεν έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Lockdown σε Καστοριά - Στο «πορτοκαλί» Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ιωάννινα, Λάρισα και Βοιωτία

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και ανακοίνωσε ότι η Καστοριά περνά στο επίπεδο «4» δηλαδή σε μίνι lockdown ενώ τα Γιάννενα παραμένουν στο επίπεδο τρία (σ.σ. «πορτοκαλί»).

Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, τόνισε ακόμα και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών να παραμείνουν σε εγρήγορση. να τηρούνται οι αποστάσεις να να χρησιμοποιούνται οι μάσκες, ενώ επισήμανε πως εκτός από το ρεκόρ στα κρούσματα, έχει πέσει σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας όσων επιβεβαιώθηκαν ότι προσβλήθηκαν από κορονοϊό και πλέον είναι στα 37 έτη.

Στη δε Θεσσαλονίκη ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων έχει πέσει στα 28 χρόνια...

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανάφερε πως υπάρχει έξαρση νέων κρουσμάτων, σημειώνοντας όμως πως διενεργήθηκαν 24.116 τεστ κορονοϊού μόνο σήμερα από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι πρώτο επίπεδο είναι αυτό της ετοιμότητας, το δεύτερο της επιτήρησης, το τρίτο της αυξημένης επιτήρησης και το τελευταίο επίπεδο του αυξημένου κινδύνου.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν στην Καστοριά 

Στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Ήδη στο ίδιο επίπεδο έχει εισέλθει και η Κοζάνη. Αναλυτικά ο χάρτης έδωσαν στη δημοσιότητα οι ελληνικές αρχές (https://covid19.gov.gr/covid-map).

Ραγδαία κλιμάκωση με 865 κρούσματα, τα 331 στην Αθήνα

Νωρίτερα σήμερα, αλματώδη αύξηση σημείωσε ο αριθμός των μολύνσεων κορονοϊού στη χώρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 865 νέα κρούσματα,  εκ των οποίων 82 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η μεγάλη πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων καταγράφηκε για ακόμα μία ημέρα στην Αττική, ενώ μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση εμφανίζει πλέον και η Θεσσαλονίκη. Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

- 331 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων τα 38 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 181 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 32 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο

- 32 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή 

- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή 

- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή 

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές 

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

-  3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 10 κρούσματα στην  Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

-  4 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

- 13 κρούσματα στην  Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές 

-  3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 8 κρούσματα από Π.Ε. Καβάλας

- 2 κρούσματα στηνΠ.Ε. Κέρκυρας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

-  6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή 

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

- 7 κρούσματα από Π.Ε. Πιερίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή 

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή 

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- Από 1 κρούσμα στις Π.Ε.: Θήρας, Καλύμνου, Κέας-Κύθνου, Κω, Λευκάδας, Πρέβεζας, Τήνου, Φλώρινας, Χίου

- 44 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 11 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

-  41 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πλέον 27.334, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες, ενώ τα 3.672 (13.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10.802 (39.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 86 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 66 έτη. Οι 28 (32.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.9% των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, είχαμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 534 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 201 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.