Διερευνώνται ενδείξεις εμπρησμού - Ξανανοίγει ο «φάκελος Κοντοδεσπότι»

Διερευνώνται ενδείξεις εμπρησμού - Ξανανοίγει ο «φάκελος Κοντοδεσπότι»

Το σενάριο του εμπρησμού διερευνά η Πυροσβεστική για την μεγάλη πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια που καίει από τα ξημερώματα της Τρίτης. Κλιμάκιο του ανακριτικού τμήματος βρίσκεται στην περιοχή αναζητώντας στοιχεία και μαρτυρίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για το πώς ξεκίνησε η φωτιά, αλλά και για ενδεχόμενους δράστες.

Μέχρι στιγμής, στελέχη του ειδικού Τμήματος Διερεύνησης των Εγκλημάτων Εμπρησμού έχουν λάβει 25 καταθέσεις μαρτύρων, από τις οποίες προκύπτουν υπόνοιες για εμπρησμό, λαμβάνοντας υπόψη το σημείο από όπου ξεκίνησε η φωτιά (δύσβατη περιοχή στην Αγριλίτσα) και την ώρα έναρξής της (3.16 τα ξημερώματα της Τρίτης).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Open, έχει εντοπιστεί αυτοκίνητο το οποίο κινήθηκε ανάμεσα στα χωριά Σταυρός και Μακρυμάλλη κατά τον επίμαχο χρόνο και πως οι εστίες της πυρκαγιάς ήταν τρεις, σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. 

Παράλληλα, οι Αρχές διερευνούν την περίπτωση ατόμου που είχε συλληφθεί και καταδικαστεί για εμπρησμό στην περιοχή Κοντοδεσπότι Εύβοιας πέρσι, και το οποίο αφέθηκε ελεύθερο τον περασμένο Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά στο Κοντοδεσπότι, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στη φετινή εστία της φωτιάς, είχε εκδηλωθεί στις 12 Αυγούστου 2018. Ως υπεύθυνος για εννιά δασικές πυρκαγιές -κατά την περίοδο 2 Ιουλίου έως 25 Αυγούστου στην περιοχή- είχε συλληφθεί ένας άντρας, ο οποίος και καταδικάστηκε για έναν εμπρησμό. Ο ίδιος είχε αναφέρει πως το έκανε επειδή τον κορόιδευαν συγχωριανοί του. 

Την εκτίμηση πως ανθρώπινο χέρι βρίσκεται πίσω από την πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια, εξέφρασε και ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ υπόνοιες για εμπρησμό άφησε και ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.