Die Welt: Εντός του έτους σύγκρουση Ελλάδας-δανειστών

Die Welt: Εντός του έτους σύγκρουση Ελλάδας-δανειστών

Στις πέντε προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Γερμανία στην ευρωπαϊκή πολιτική της αναφέρεται η εφημερίδα Die Welt. Η πρώτη πρόκληση είναι για την εξεύρεση κοινής γραμμής στην προσφυγική κρίση.

Το 2016 κατά την άποψη της καγκελαρίου θα πρέπει όλοι να εργαστούν σκληρά για να ξεπεραστεί η προσφυγική κρίση. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα πρέπει να περιορίσει πιο αποτελεσματικά τις ροές προσφύγων και η ΕΕ να διαφυλάξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορά της.

Δεύτερη είναι η Ελλάδα. Η Die Welt επισημαίνει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα τεταμμένες, λόγω της προσπάθειας του γερμανού υπουργού οικονομικών, ΣόΪμπλε, να θέσει την Αθήνα εκτός ευρώ.

Στο ίδιο άρθρο επίσης αναφέρεται ότι "Το 2016 θα οδηγήσει αναπόφευκτα την Ελλάδα και τους δανειστές της σε μια νέα σύγκρουση", καθώς "η αξιολόγησητου ελληνικού προγράμματος θα λάβει χώρα τον Απρίλιο ή το αργότερο έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Από αυτό εξαρτώνται πολλά: μόνο εφόσον οι δανειστές κρίνουν ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο βοήθειας. Από τη συμμετοχή του ΔΝΤ εξαρτάται όμως η συγκατάθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών συντηρητικών στην εκταμίευση περαιτέρω δόσεων". Επίσης στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι "η Άγκελα Μέρκελ θα βρεθεί υπό αυτούς τους όρους στις αρχές του έτους σε δύσκολη θέση. Από τη μία όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινοβουλευτικής της ομάδας είναι πιθανό να διατυπώσουν διαφωνίες απέναντι στην πολιτική της, εάν η Ελλάδα παραπέμψει το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στις ελληνικές καλένδες. Από την άλλη πλευρά όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δε θα είναι πλέον σε θέση να ασκήσει την ίδια πίεση στην Ελλάδα όπως πριν από έναν χρόνο. Κι αυτό επειδή το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα λόγω προσφυγικής κρίσης για την φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Τρίτη είναι η ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων. Η εφημερίδα σημειώνει ότι δύο λέξεις είναι ο εφιάλτης της Γερμανίας: εγγύηση των καταθέσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκπονήσει τα σχέδιά της, ωστόσο για τον γερμανό υπουργό οικονομικών το 2016 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, καθώς συνεχίζεται η αβεβαιότητα στον ευρωπαϊκό νότο.

Τέταρτη είναι η ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας. Η Γερμανία επιθυμεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ενεργειακή επανάσταση σε όλο τον κόσμο, ώστε να αποκτήσει το προβάδισμα και να αποκτήσει μια πλήρως ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική.

Τέλος, η καγκελάριος θα πρέπει να κατάβάλει όλες τις δυνατές προσπάθειες για να μην πληγεί η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, ιδιαίτερα μετά το σκάνδαλο των ρύπων της VW.