Διαπλοκή μπράβων με οργανωμένους οπαδούς αποκάλυψε η ΕΛ.ΑΣ.

Διαπλοκή μπράβων με οργανωμένους οπαδούς αποκάλυψε η ΕΛ.ΑΣ.

Διαπλοκή μπράβων της νύχτας με χούλιγκαν μεγάλων ομάδων ακόμα και στο στήσιμο αγώνων, αποκαλύπτεται, σύμφωνα με τις αρχές,  μέσα από τη δράση των 3 κυκλωμάτων εκβιαστών που συνελήφθησαν την περασμένη βδομάδα.

Με 22 συλλήψεις και 70 συνολικά κατηγορούμενους, η επιχείρηση-μαμούθ της αστυνομίας δεν στηρίζεται μεν σε πολλές μαρτυρίες, αφού ελάχιστοι από τους εκατοντάδες καταστηματάρχες προσήλθαν να καταθέσουν, πλην ο υπερκοριός της ΕΥΠ, έχει καταγράψει απίστευτα «μαργαριτάρια» που αναδεικνύουν την πλήρη αποσάθρωση συγκεκριμένων ομάδων προσώπων.

Άλλωστε πέραν των άλλων ακούγεται απίστευτη η ομολογία ενός από τους μπράβους σε φίλη του: Η μόνη δουλειά που έμαθα ήταν να δείρω κόσμο. Τίποτα άλλο».  

Ήδη 3 από τους 22 συλληφθέντες προφυλακίστηκαν. Το «χαράτσι» προστασίας κυμαινόταν από 330-500 ευρώ το μήνα για εκατοντάδες καταστήματα της Αττικής που μεταφράζεται σε περίπου 75.000 το μήνα για τις τρείς ομάδες που λυμαίνονταν όλες τις ζώνες της πρωτεύουσας. 

Η δράση του κυκλώματος των μπράβων αποτυπώθηκε σε φωτογραφικά καρέ που υπάρχουν στη δικογραφία:

- Στο πρώτο οι νονοί της νύχτας φέρονται να συναντούν τον αστυνομικό «εισπράκτορα» έξω από την ΓΑΔΑ

- Στο δεύτερο ένας μπράβος διακρίνεται μέσα σε ένα νυχτερινό κέντρο στο Κολωνάκι να περιμένει να παραλάβει τον φάκελο με τα χρήματα από το χαράτσι προστασίας.

- Στο τρίτο η φερόμενη ηγετική ομάδα μιας από τις τρείς ομάδες ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της . Σύμφωνα με τις αρχές οι τρείς ομάδες:

- Δρούσαν τρείς εγκληματικές ομάδες σε χωρισμένες ζώνες προστασίας

- Εμπλέκονται περισσότερα από 70 άτομα

- Χτυπούσαν από σουβλατζίδικα μέχρι περίπτερα

- Η ταρίφα ήταν από 300-500 ευρώ το μήνα, με μηνιαίες απολαβές 75.000 ευρώ

- Χρησιμοποιούσαν «μαύρα» δηλαδή αδήλωτα κινητά

- Μιλούσαν με ψευδώνυμα, όπως «δάσκαλος», «στραβωμένος», «οδοντίατρος», «ζαμπόν», «τρελός», «Μούσιας», «μαύρος».

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και  τρεις αστυνομικοί, δύο  εκ των οποίων βαρύνονται με την κατηγορία ότι είναι μέλη  εγκληματικών ομάδων. Οι ομάδες μεταξύ τους χώριζαν περιοχές και έστελναν μηνύματα:

«Πες του ότι στις γραμμές στον Νέο Κόσμο κάνουμε εμείς γυμναστική. Το απλό 2 κατοστάρικα, άντε 150 και στο σπέσιαλ 400 και μια χαρά αγαπημένοι».

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι οι δυο μεγαλομπράβοι είναι οργανωμένοι οπαδοί δυο μεγάλων ομάδων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ακόμα και για στήσιμο αγώνων. Ιδιοκτήτης περιπτέρου δίπλα σε γήπεδο μεγάλης ομάδας φέρεται να κατήγγειλε: 

«Στις αρχές Μαρτίου του 2015 του ζητούσαν 200 ευρώ για κάθε αγώνα της ομάδας και τον απειλούσαν πως θα του έκαιγαν το περίπτερο. Μετά από διαπραγματεύσεις το ποσό έπεσε στα 50 ευρώ. Φοβήθηκε και το έκλεισε».

Άλλος μπράβος, οργανωμένος οπαδός, πλησίασε στέλεχος ομάδας μπάσκετ και του ζήτησε να τον προσλάβει για να τρομάζει τους αντιπάλους με άλλα 50 άτομα, ενώ πέραν της σωματικής διάπλασης για πρόσληψη έπαιζε ρόλο και η οπαδική προτίμηση.

Αναφέρονται επίσης διάλογοι με δυο παίκτες ομάδων μπάσκετ για να στήσουν αγώνες των ομάδων τους, όπως επικοινωνία στο ημίχρονο αγώνα της Φούτμπολ Λιγκ:

«Του είπε παίχ' το τώρα. Ακριβές σκορ 2-3 τελικό. Έγινε βλακεία έβαλαν οι άλλοι πρώτοι γκολ, αλλά θα γυρίσει».

Για την ιστορία, σύμφωνα με την αστυνομία ο αγώνας πράγματι έληξε με σκορ 2-3.

Η έρευνα πάντως των δύο ανακριτών, Κώστα Σαριώτη και Χριστίνας Σαλάππα, συνεχίζεται, προκειμένου να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν όλα τα μέλη των τριών κυκλωμάτων εκβιαστών.

Πολλοί όμως από τους  εμπλεκομένους παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστοι στην ανάκριση, αφού δεν είναι ακόμη γνωστά τα στοιχεία της  ταυτότητάς τους και απαιτείται η προηγούμενη ταυτοποίησή τους.