Ά. Διαμαντοπούλου για ΟΟΣΑ: Προτεραιότητα σε ψηφιακό μετασχηματισμό και κλιματική αλλαγή 

Ά. Διαμαντοπούλου για ΟΟΣΑ: Προτεραιότητα σε ψηφιακό μετασχηματισμό και κλιματική αλλαγή 

Στο όραμα της και τους στόχους της για τον ΟΟΣΑ αναφέρθηκε σε συνέντευξή της, η Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην Ευρωπαία Επίτροπος και Υπουργός, η οποία είναι υποψηφία για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα Euractiv, με αφορμή την υποψηφιότητα της, η Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες του οράματος της, οι οποίοι είναι: ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η κλιματική αλλαγή και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, η κα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι η Ευρώπη ηγείται σε αυτόν τον τομέα, γεγονός που αποδεικνύεται απο την δέσμευση της στη Συμφωνία των Παρισίων. Στόχος, σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να είναι να ο συνδυασμός δύο στόχων: η δημιουργία θέσεων εργασίας και η μείωση των εκπομπών ρύπων. 

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στην ανάγκη για μια παγκόσμια συμφωνία για την φορολόγηση των ψηφιακών επιχειρήσεων, ζήτημα για το οποίο η Ελληνίδα πρώην Υπουργούς θεωρεί ότι πρέπει να επέλθει φορολογική δικαιοσύνη, επιφέροντας έσοδα για όλες τις κυβερνήσεις.

Αυτό που πράγματι είναι απαραίτητο τώρα -σύμφωνα με την ίδια- είναι ένα ευρύ φάσμα αλλαγών, ξεκινώντας από την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων για όλους τους εργαζόμενους έως τις μεταρρυθμίσεις του συστήματος πρόνοιας, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Παράλληλα, η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι χρειάζονται πολιτικές "Flexicurity", δηλαδή τομές που να εγγυώνται ταυτόχρονα ασφάλεια και ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Όσον αφορά το διεθνές περιβάλλον, η πρώην Επίτροπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η νέα αμερικανική ηγεσία θα επαναφέρει τη χώρα στο ρόλο του εγγυητή της διεθνούς φιλελεύθερης τάξης και όλων των θεμελιωδών πυλώνων της. Σχετικά  με την Κίνα, η κα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι θα πρέπει επίσης να σέβεται τους κανόνες που διέπουν το διεθνές εμπόριο.