Delmicron και Flurona: Ανησυχία για τον συνδυασμό μεταλλάξεων COVID και γρίπης

Delmicron και Flurona: Ανησυχία για τον συνδυασμό μεταλλάξεων COVID και γρίπης

Ανησυχία στους επιστήμονες προκαλεί ο συνδυασμός των πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων κορονοϊού, της «Δέλτα» και της «Όμικρον» (Delmicron), καθώς και το ενδεχόμενο ταυτόχρονης λοίμωξης από COVID-19 και από ιό της γρίπης (flurona).

Στο Ισραήλ, έγκυος, που δεν είχε εμβολιαστεί, προβλήθηκε από κορονοϊό και από γρίπη.  Όπως εξήγησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «δεν πρόκειται για νέο στέλεχος, πρόκειται για ένα περιστατικό στο Ισραήλ σε έγκυο γυναίκα, που δεν είχε εμβολιαστεί. Νόσησε ταυτοχρόνως από κορονοϊό και από ιό της γρίπης. Αυτό είναι κάτι, το οποίο το έχει πει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η έκκληση είναι όποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί για την γρίπη να τρέξουν να εμβολιαστούν γιατί είναι σημαντικό να αποφύγουμε την ταυτόχρονη μόλυνση».

Για τον συνδυασμό της «Δέλτα» και της «Όμικρον», τόνισε πως είναι κάτι που χρειάζεται επιτήρηση, καθώς έχουν περιγραφεί περιστατικά ατόμων που έχουν μολυνθεί ταυτοχρόνως και από τις δύο μεταλλάξεις.

«Αυτή τη στιγμή θεωρούμε πως το κύριο πρόβλημα που έχουμε όσον αφορά στις νοσηλείες είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα. Εμείς στη χθεσινή εφημερία που είχαμε, στις 15 εισαγωγές ασθενών, είχαν χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με το στέλεχος Δέλτα. Ήταν ηλικιωμένα άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί. Ενώ έχουμε την Όμικρον που κυριαρχεί, εξακολουθούμε να έχουμε πίεση στις νοσηλείες από την Δέλτα», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος για την κατάσταση στα νοσοκομεία.

Ένα αισιόδοξο σενάριο θα ήταν σύμφωνα με τον καθηγητή, η μετάλλαξη «Όμικρον» που κυριαρχεί στην Ελλάδα και έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά μικρότερες πιθανότητες νοσηλείας, να μπορεί να προστατέψει όσους έχουν μολυνθεί, από σοβαρότερες μεταλλάξεις, η Δέλτα.

«Μένει να φανεί αν κάποιος που νοσεί από Όμικρον, εμβολιασμένος ή μη, θα είναι στο μέλλον προστατευμένος από τον κορονοϊό και τις άλλες μεταλλάξεις», σημείωσε.