Δ. Θάνος: Πιθανώς το βρετανικό στέλεχος να έχει παίξει ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων

Δ. Θάνος: Πιθανώς το βρετανικό στέλεχος να έχει παίξει ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων

«Για το στέλεχος της Βρετανίας δεν υπάρχει ένδειξη ότι δεν το πιάνουν τα υπάρχοντα εμβόλια» δήλωσε σχετικά με τη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, της Ακαδημίας Αθηνών. 

Ο κ. Θάνος, ανέφερε σε συνέντευξή στο Πρακτορείο FM και τη δημοσιογράφο Τάνια Η. Μαντουβάλου, πως το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών αναμένεται να αποκτήσει εργαστήριο βιοασφάλειας ύψιστου βαθμού, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 

Ο Δημήτρης Θάνος, που μαζί με τους συνεργάτες του, αυτό το διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο των επιστημονικών εξελίξεων, εξηγεί λεπτομερώς πως λειτουργεί το Πανελλαδικό δίκτυο για την επιτήρηση των μεταλλάξεων του κορονοϊού, αναλύει σε ποιες περιπτώσεις είναι ανησυχητικές οι τρεις μεταλλάξεις (Νοτίου Αγγλίας, Νοτίου Αφρικής και Βραζιλίας) που απασχολούν την ανθρωπότητα, ενώ εκτιμά ότι για το επόμενο κρίσιμο δίμηνο είναι επιτακτική η έντονη γονιδιωματική επιτήρηση. Δηλαδή να γνωρίζουν οι επιστήμονες ποια στελέχη βρίσκονται που, και πως αυτά μεταδίδονται στον πληθυσμό. Ο μοριακός βιολόγος αναφέρεται ακόμη στις διαφορές μεταξύ πρώτου και δεύτερου κύματος, όπως αυτές καταγράφονται από μελέτη που γίνεται στο πλαίσιο της Εμβληματικής Δράσης.

Σχετικά με τη λειτουργία του δικτύου για την παρατήρηση των μεταλλάξεων, ο κ. Θάνος δήλωσε: «Στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών (ΙΙΒΕΑΑ) αποστέλλονται δείγματα τα οποία είναι ύποπτα για αυτή τη περίφημη αγγλική μετάλλαξη (που έχει πρωτοανακαλυφθεί στη Νότιο Αγγλία) και εκεί επιβεβαιώνεται η θετικότητα τους. Στη συνέχεια αρχίζουμε μία διαδικασία, στο Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του ΙΙΒΕΑΑ, με την οποία προσδιορίζεται η πλήρης αλληλουχία όλων των γραμμάτων, των 30.000 γραμμάτων, που αποτελούν το γενετικό υλικό του κορονοϊού. Αφού προσδιοριστεί αυτή η αλληλουχία, δηλαδή η σειρά των γραμμάτων αυτών, τότε χρησιμοποιούμε το σύστημα υπερυπολογιστών που διαθέτουμε, κι εκεί συγκρίνουμε αυτή την αλληλουχία, με τις βάσεις δεδομένων, όπου είναι καταγεγραμμένες όλες οι αλληλουχίες όλων των κορονοϊών, που έχουν προσδιοριστεί παγκοσμίως. Και αυτοί κατατάσσονται σε διάφορες ομάδες και διάφορα στελέχη». 

Σε ερώτηση για την ανησυχητική εικόνα που παρουσιάζει η Αττική και για το αν σχετίζεται αυτό με την εμφάνιση του βρετανικού στελέχους, ο Δ. Θάνος είπε: «Δεν είμαι επιδημιολόγος, ούτε λοιμωξιολόγος. Είμαι μοριακός βιολόγος. Ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα συνηγορούν σε αυτό, διότι το βρετανικό στέλεχος έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Δεν είμαστε 100% σίγουροι όμως ότι έτσι είναι. Για να σιγουρευτούμε, θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα πειράματα με το στέλεχος αυτό». 

Για το πότε θα γνωρίζουν οι επιστήμονες αν το νέο στέλεχος θα έχει επικρατήσει στην κοινότητα, ο κ. Θάνος απάντησε: Αυτό θα το γνωρίζουμε μετά από κάποιο διάστημα, γιατί ακόμα δεν ξέρουμε ακριβώς πότε μπήκε στη χώρα. Το παρακολουθούμε καθημερινά από τα λύματα που ξέρουμε ότι είναι θετικά από το Δεκέμβρη. Λογικά δεν πρέπει να μπήκε νωρίτερα στην Ελλάδα. Οπότε προσπαθούμε να κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο πίσω και να δούμε ακριβώς πότε εισήλθε στη χώρα μας. Κατά πάσα πιθανότητα έχει εισέλθει από το αεροδρόμιο από επισκέπτες. Εμείς προσπαθούμε να δούμε από δείγματα που είχαν ταυτοποιηθεί θετικά παλαιότερα, εάν φέρουν τη βρετανική μετάλλαξη».

Για το ίδιο θέμα, ο μοριακός βιολόγος πρόσθεσε: «Είναι καθαρά δαρβινικό. Κατά την εξέλιξη και σύμφωνα με τον Δαρβίνο, αυτός ο οποίος επικρατεί είναι εκείνος ο οποίος έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές του. Και αυτό συνέβη στη Νότιο Αγγλία, και φαίνεται να συμβαίνει σε πάρα πολλές χώρες. Δηλαδή με το πέρασμα του χρόνου, το στέλεχος αυτό αντικαθιστά άλλα ντόπια στελέχη, γιατί έχει αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα που φαίνεται να είναι η πιο εύκολη μετάδοση. Δεν θα είναι πάντως έκπληξη, επειδή αυξάνεται ο αριθμός των μολυσμένων ανθρώπων, να δημιουργηθούν καινούργιες μεταλλάξεις, επάνω σε αυτό τον ιό της Αγγλίας και να δημιουργηθεί μία δεύτερη εκδοχή του». 

«Για το στέλεχος της Βρετανίας δεν υπάρχει ένδειξη ότι δεν το πιάνουν τα υπάρχοντα εμβόλια. Κάποια ανησυχία υπάρχει για τον ιό της Νοτίου Αφρικής, τον οποίο δεν έχουμε εντοπίσει ακόμη στη χώρα μας. Αυτός είναι ένας υπερμεταλλαγμένος ιός, έχει 21 μεταλλάξεις» δήλωσε όσον αφορά στα εμβόλια ο Δ. Θάνος. 

Τέλος, ο κ. Θάνος μιλώντας για το επόμενο διάστημα, δήλωσε: «Η εκτίμηση μου είναι ότι παρακολουθώντας απλά τα κρούσματα είναι δύο μήνες που θα πρέπει να έχουμε πολύ ισχυρή επιτήρηση, ανά περιοχή, και βεβαίως πολύ έντονη γονιδιωματική επιτήρηση, να ξέρουμε δηλαδή ποια στελέχη βρίσκονται που και πως αυτά μεταδίδονται στον πληθυσμό».