Δ. Μάρδας: Ας συμφωνήσουν οι θεσμοί τι θέλουν από την Ελλάδα

Δ. Μάρδας: Ας συμφωνήσουν οι θεσμοί τι θέλουν από την Ελλάδα

Την ανάγκη οι θεσμοί να κάνουν λίγο πιο σαφή αυτά που ζητούν από την Ελλάδα και να συμφωνήσουν και μεταξύ τους για το τι θέλουν, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9" και στην εκπομπή "Δεύτερη ανάγνωση" με τον Κώστα Μπλιάτκα.

"Έχουμε υπογράψει μια συμφωνία, η οποία προβλέπει κάποια πράγματα για να κλείσει η αξιολόγηση. Οτιδήποτε άλλες σκέψεις υπάρχουν εκτός αυτής της συμφωνίας και εκτός αυτού του μέρους της συμφωνίας είναι για να συζητηθούν για το απώτερο μέλλον" είπε ο κ. Μάρδας και υπογράμμισε πως αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν.

Σε ερώτηση, αν οι προτάσεις και οι υπαινιγμοί που διατυπώνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών εντάσσονται εκτός του πλαισίου της συμφωνίας που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Μάρδας απάντησε θετικά, λέγοντας χαρακτηριστικά: "οι περισσότερες ναι" και πρόσθεσε πως "μετά την πρώτη αξιολόγηση, αν υπάρχουν θέματα προς συζήτηση που μπορούν να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τότε εκ των πραγμάτων θα συζητηθούν".

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, που εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων οικοδόμησης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, ο κ. Μάρδας έκανε γνωστό ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την αδελφοποίηση της σκεπαστής αγοράς "Καπαλί Τσαρσί" της Κωνσταντινούπολης με το Μοναστηράκι της Αθήνας, ενώ επισήμανε ότι οι οικονομικές - εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε αξιοπρεπές σημείο.

Είπε, επίσης, ότι οι επενδύσεις Ελλήνων επιχειρηματιών στη γειτονική χώρα κυμαίνονται από 6,5 με 7 δισ. δολάρια και των Τούρκων στην Ελλάδα σε μόλις 600 εκατομμύρια, ενώ υπογράμμισε ότι τα αρμόδια υπουργεία και τα επιμελητήρια των δύο χωρών προσπαθούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια, που -όπως είπε- κατά κύριο λόγο είναι διοικητικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ