Δ. Αβραμόπουλος: Το σύστημα ασύλου πρέπει να μεταρρυθμιστεί ως τον Ιούνιο του 2018

Δ. Αβραμόπουλος: Το σύστημα ασύλου πρέπει να μεταρρυθμιστεί ως τον Ιούνιο του 2018

Την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, ως τον Ιούνιο του 2018, υπογράμμισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Είναι καιρός να προχωρήσουμε από τα ad-hoc μέτρα και να συμφωνήσουμε σε μακροπρόθεσμες λύσεις που απαντούν στις σημερινές και τις μελλοντικές προκλήσεις», ανέφερε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, τονίζοντας ότι «η μεταρρύθμιση του κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου δεν μπορεί να περιμένει».

Σχετικά με την ενίσχυση του χώρου Σένγκεν, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι οι Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ είχαν μια «ανοιχτή συζήτηση» στο σημερινό Συμβούλιο και πρόσθεσε ότι «στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε το χώρο Σένγκεν, ως μια Ζώνη χωρίς ελέγχους και εσωτερικά σύνορα». Ο Επίτροπος τόνισε ότι χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες για να διαφυλάξουμε την ελεύθερη διακίνηση στο χώρο Σένγκεν και πρόσθεσε ότι συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη-μέλη για να διασφαλίσουμε ότι οι προσωρινοί έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα συνεχίζουν να είναι «έκτακτοι» και «περιορισμένοι».

«Ενθάρρυνα τους υπουργούς να συζητήσουν την πρότασή μας και να προσαρμόσουν τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν με τις τρέχουσες ανάγκες» ανέφερε ο Έλληνας Επίτροπος, υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η Επιτροπή πρότεινε μια ισορροπημένη προσέγγιση που ανταποκρίνεται στις διάφορες ανάγκες που εντοπίζουν τα κράτη-μέλη. «Η διαχείριση των συνόρων μας και η πολιτική ασύλου πάνε χέρι-χέρι. Η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει οχυρό», ανέφερε τέλος ο Δ. Αβραμόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Sooc