Ch. Lagarde: Τα προβλήματα των τραπεζών σε μικρές χώρες ενδεχόμενος συστημικός κίνδυνο

Ch. Lagarde: Τα προβλήματα των τραπεζών σε μικρές χώρες ενδεχόμενος συστημικός κίνδυνο

Η υποχώρηση των σχέσεων τραπεζικής ανταπόκρισης στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς οι μεγάλες τράπεζες προσπαθούν να περιορίσουν κινδύνους, θα μπορούσε να περιθωριοποιήσει τις μικρές οικονομίες και να τους προκαλέσει "συστημικές" διαταραχές, όπως δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Συγκεκριμένα, η Christine Lagarde, μιλώντας στη Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές τόσο στις ανεπτυγμένες χρηματοοικονομικά χώρες όσο και στις μικρές χώρες, πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τις τράπεζες να διατηρήσουν τις σχέσεις αυτές.

«Ανησυχώ ότι δεν είναι όλα καλά στον κόσμο των μικρών χωρών με τα μικρά χρηματοπιστωτικά συστήματα», είπε η κ. Lagarde. «Στην πραγματικότητα, υπάρχει ο κίνδυνος να περιθωριοποιηθούν». 

Όπως εξήγησε, πρόκειται για κάτι που εμφανιστεί ήδη σε μια σειρά από χώρες της Καραϊβικής, όπου, από το Μάιο, τουλάχιστον 16 τράπεζες σε πέντε χώρες έχουν χάσει πλήρως ή αρκετές από τις σχέσεις τραπεζικής ανταπόκρισης.

Η κ. Lagarde δήλωσε ότι τέτοιες χώρες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, συχνά εξαρτώνται από τα εμβάσματα από τους εργαζόμενους στο εξωτερικό, και έχουν ελάχιστη πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

«Ακόμα και αν οι παγκόσμιες επιπτώσεις αυτών των διαταραχών δεν είναι ορατές μέχρι σήμερα, ενδέχεται να καταστούν συστημικές εάν δεν αντιμετωπιστούν», τόνισε η διευθύντρια του ΔΝΤ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι και οι πληγείσες χώρες θα πρέπει να αναβαθμίσουν τα ρυθμιστικά και εποπτικά τους πλαίσια για την ενίσχυση της συμμόρφωσης με τα διεθνή πρότυπα, ιδίως στον τομέα της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.