Βρετανικές επιχειρήσεις προς May: Σταματήστε τους τσακωμούς και δώστε μας τριετή μεταβατική περίοδο

Βρετανικές επιχειρήσεις προς May: Σταματήστε τους τσακωμούς και δώστε μας τριετή μεταβατική περίοδο

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν πολλές βρετανικές επιχειρήσεις αναφορικά με τη διαδικασία του Brexit, απαιτώντας από την κυβέρνηση αφενός να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό τους όρους που θα ισχύσουν και, αφετέρου, να διασφαλίσει μια μεταβατική περίοδο που δεν θα είναι μικρότερη των τριών ετών.

«(Η μεταβατική περίοδος) πρέπει να είναι τριετής. Και στην έναρξή της, πρέπει να γνωρίζουμε τι θα περιμένουμε για τα έτη τέσσερα, πέντε και έξι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της φαρμακευτικής AstraZeneca, Leif Johansson, μιλώντας στην σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προκύψουν κίνδυνοι για τους 60.000 εργαζόμενους της εταιρείας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από την πλευρά του, ο Adam Marshall, πρόεδρος του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το οποίο εκπροσωπεί επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι, όχι απλώς τάχθηκε υπέρ της τριετούς μεταβατικής περιόδου, αλλά καυτηρίασε τις διαμάχες στο εσωτερικό της κυβέρνησης -ιδίως τη διαφωνία ανάμεσα στην πρωθυπουργό Theresa May και τον υπουργό Εξωτερικών, Boris Johnson, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι θέλει την ολοκλήρωση του «διαζυγίου» με την Ε.Ε. το συντομότερο δυνατό και χωρίς άλλες παρατάσεις.

«Οι επιχειρηματίες σε όλη τη Βρετανία δυσφορούν ολοένα περισσότερο με τους διχασμούς και την έλλειψη οργάνωσης στην καρδιά του κυβερνητικού κόμματος», ανέφερε σε δήλωσή του για να συνεχίσει: «Οι δημόσιες διαφωνίες ανάμεσα σε υπουργούς τις τελευταίες εβδομάδες το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου».

Υπενθυμίζεται ότι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2013 τους 12 μήνες που ακολούθησαν το δημοψήφισμα για το Brexit, τον Ιούνιο του 2016, ενώ οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι δεν θα προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια προτού ξεκαθαρίσει το πλαίσιο των σχέσεων της Βρετανίας με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Διαβάστε Περισσότερα