Βομβιστικές επιθέσεις κατά δύο σουνιτικών τεμενών στο κεντρικό Ιράκ

Βομβιστικές επιθέσεις κατά δύο σουνιτικών τεμενών στο κεντρικό Ιράκ

Δύο σουνιτικά τεμένη στο κεντρικό Ιράκ έγιναν τη νύκτα στόχοι βομβιστικών επιθέσεων, τη στιγμή που η εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία του σιίτη ιερωμένου Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ απειλεί να κλιμακώσει και πάλι την ένταση ανάμεσα στη σιιτική και τη σουνιτική κοινότητα.

Σύμφωνα με την αστυνομία και ιατρικές πηγές, άνδρες που φορούσαν στρατιωτικές στολές ενεργοποίησαν δύο βόμβες σε τεμένη της περιοχής Χίλα, προκαλώντας τον τραυματισμό τριών ανθρώπων. Εξάλλου, ένας μουεζίνης σκοτώθηκε από ενόπλους κοντά στο σπίτι του στην Ισκανταρίγια.

Στη Χίλα, που βρίσκεται σε απόσταση 80 χιλιομέτρων νοτίως της Βαγδάτης, μία βόμβα εξερράγη λίγη ώρα μετά τα μεσάνυκτα στο τέμενος Αμαρ μπεν Γιάσερ, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, που διευκρίνισε ότι επρόκειτο για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Παρόμοια επίθεση πραγματοποιήθηκε και κατά του τεμένους Αλ-Φάτεχ στο χωριό Σιντζάρ κοντά στη Χίλα. Σύμφωνα με την αστυνομία δράστες ήταν τέσσερις ή πέντε άνδρες.

Η εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ προκάλεσε οργισμένες διαδηλώσεις στο Ιράκ. Ο σιίτης πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι δήλωσε "βαθιά σοκαρισμένος" από την εκτέλεση και προειδοποίησε για δημιουργία δυναμικής αποσταθεροποίησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ