Bloomberg: Συνθηκολόγηση, εκλογές ή δημοψήφισμα οι επιλογές του Α. Τσίπρα

Bloomberg: Συνθηκολόγηση, εκλογές ή δημοψήφισμα οι επιλογές του Α. Τσίπρα

Ενόψει της νέας εμπλοκής που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, το πρακτορείο Bloomberg κάνει αναδρομή στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις αποφάσεις του Αλ. Τσίπρα, εξετάζοντας τα πιθανά σενάρια που απορρέουν απο τις εξελίξεις. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του τρεις επιλογές από τις οποίες όπως εκτιμάται θα κληθεί να επιλέξει μία.

Το «πικρό χάπι»

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα συνθηκολογήσει. Τον περασμένο Ιούλιο, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και την έξοδο της Ελλάδας ευρωζώνη, εγκατέλειψε τις διακυρήξεις του εναντίον της λιτότητας αποδεχόμενος τις απαιτήσεων των πιστωτών της Ελλάδας, ως αντάλλαγμα για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν πλέον ένα σαφές προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία και τη ρευστότητα να εξαντλείται, κατά το Bloomberg ο Αλ. Τσίπρας ενδέχεται να αποφασίσει ότι δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει και πάλι το ίδιο μονοπάτι. Στην περίπτωση αυτή, όπως αναφέρεται, ενδέχεται να προσπαθήσει να παρουσιάσει την απόφαση στους βουλευτές και τους ψηφοφόρους με το επιχείρημα ότι θα ανοίξει το δρόμο για την αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία οι πιστωτές έχουν εμφανίσει ως δυνατότητα από το 2012.

Το Bloomberg αναφέρει επίσης ότι ίσως υποστηρίξει ότι τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας είναι ουσιαστικά ακίνδυνα, καθώς θα εφαρμοστούν μόνο εάν η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους της. Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τις θέσεις του, εκτιμάται ότι ενδέχεται να «σφίξουν τα δόντια» ξανά για επιπλέον λιτότητα, ελπίζοντας ότι η ενίσχυση της οικονομικής εμπιστοσύνης θα τους οδηγήσει στο να μπορέσουν να ξανακοιτάξουν τους ψηφοφόρους τους.  

Η αντίδραση της αγοράς στη συμφωνία που έχει προσφερθεί είναι θετική, σηματοδοτώντας ότι το συγκεκριμένο σενάριο εκτιμάται ως το πλέον πιθανό να συμβεί.

Πρόωρες εκλογές

Ενδεχόμενη αποτυχία στο να επιτευχθεί συμφωνία θα μπορούσε, κατά το Bloomberg, να ωθήσει τον Αλ. Τσίπρα στο να αφήσει τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν. Πρόκειται για ένα χαρτί που έπαιξε πέρυσι, όταν βουλευτές του εξεγέρθηκαν κατά της απόφασης να αποδεχθεί τα αιτήματα των πιστωτών και του αποστέρησαν την πλειοψηφία στη Βουλή, όπως υπενθυμίζει το άρθρο.

Οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ανακτήσει το προβάδισμα, για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από δύο χρόνια.

Μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε πιθανότατα να οδηγήσει σε μια συμμαχία μετριοπαθών κομμάτων, με σκοπό να διατηρηθεί η Ελλάδα στο ευρώ ή σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το ερώτημα στο σενάριο αυτό, όπως και το 2012, είναι κατά πόσον θα ήταν επικίνδυνα αργά για να επανέλθει σε λειτουργία το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, μετά την προεκλογική εκστρατείας και τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό ενός συνασπισμού.

Ένα κοινοβούλιο χωρίς καμμία προοπτική σχηματισμού κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα οδηγούσε σε παρατεταμένη αστάθεια, ή μια νίκη του Αλ. Τσίπρα με δεσμεύσεις ενάντιον της λιτότητας, εκτιμώνται επίσης ως δυνατότητες. Όπως αναφέρεται,  οποιαδήποτε από τις δύο περιπτώσεις θα έθετε την Ελλάδα σε πορεία πτώχευσης τον Ιούλιο και αποβολής της από την ευρωζώνη. 

Δημοψήφισμα

Μία περισσότερο μετριοπαθής επιλογή, σε σχέση με την «πυρηνική επιλογή» (όπως χαρακτηρίζεται) των πρόωρων εκλογών εκτιμάται ότι θα ήταν η διαξαγωγή ακόμη ενός δημοψηφίσματος.

Ο Αλ. Τσίπρας θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι πιστωτές απαιτούν περισσότερα από όσα είχαν συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι και ότι χρειάζεται μια νέα εντολή για εφαρμόσει τα μέτρα, περίπου όπως είχε κάνει και στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου. Δημοσκόπηση της Kapa Research που είχε δημοσιευθεί νωρίτερα αυτό το μήνα στην εφημερίδα Το Βήμα, παρουσίασε ότι οι Έλληνες θα ψήφιζαν ξανά εναντίον της λιτότητας, όπως έκαναν πέρυσι, θέτοντας τη θέση της χώρας στο κοινό νόμισμα ξανά σε αμφιβολίες.

Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης, σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να ζητούσαν από τους ψηφοφόρους να απέχουν, σε μια προσπάθεια να δυσφημήσουν το δημοψήφισμα μειώνοντας ταυτόχρονα τον κινδύνο μιας αρνητικής ψήφου. Εάν η προσέλευση κατέληγε να είναι χαμηλή, η θέση του Αλ. Τσίπρα θα μπορούσε να χάσει την υπόστασή της. Ωστόσο, ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να του δώσει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων από ό,τι οι εκλογές, επισημαίνει κλείνοντας το άρθρο.