Bloomberg: Το σκάνδαλο Novartis απειλεί με αποσταθεροποίηση

Bloomberg: Το σκάνδαλο Novartis απειλεί με αποσταθεροποίηση

«Το ελληνικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται τώρα σε κατάσταση ολικού πολέμου», τονίζει ο διευθυντής του Eurasia Group του Λονδίνου, αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση της Novartis και προσθέτει πως «αν και ο αντίκτυπος του σκανδάλου θα έχει ανεπαίσθητο ρόλο στο πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την επιτροπεία, ωστόσο εγείρει ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα, ιδιαίτερα μεσοπρόθεσμα».

Σε δημοσίευμα του Bloomberg, αναφέρεται πως οι έλληνες βουλευτές ξεκινούν συζητήσεις την Τετάρτη για τον υποτιθέμενο ρόλο πρώην ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων σε μια υπόθεση δωροδοκίας της Novartis, η οποία αποτελεί μέρος σκανδάλου που αφορά σε υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και εκτιμάται ότι θα κοστίσει στη χώρα περίπου 23 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση εμπλέκει 10 πολιτικούς, μεταξύ των οποίων τον πρώην υπουργό Οικονομικών και σημερινό διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννη Στουρνάρα. Όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Επισημαίνεται ακόμα πως «η υπόθεση Novartis στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου σκανδάλου της φαρμακευτικής βιομηχανίας και διερευνά το ρόλο του ελβετικού κατασκευαστή ναρκωτικών σε πιθανώς υπερβολικές τιμές φαρμάκων και εμβολίων. Η έρευνα για τη δωροδοκία, στην οποία εμπλέκονται επίσης δύο πρώην πρωθυπουργοί και ένας επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνταράσσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα καθώς η χώρα προετοιμάζεται για την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης. Η υπόθεση απειλεί να επιδεινώσει την απογοήτευση του κοινού με τα κατεστημένα πολιτικά κόμματα, με συνέπεια να ευνοούν την άνοδο ομάδων στήριξης των πολιτικών άκρων», ανέφεραν παρατηρητές.

Φωτογραφία: Intime News