BBC: Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία απέναντι στην Covid

BBC: Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία απέναντι στην Covid

Η φυσική άμυνα ενάντια στο κοινό κρυολόγημα θα μπορούσε επίσης να προσφέρει κάποια προστασία έναντι της Covid-19, διαπιστώνει νέα έρευνα του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να παραμένουν το «κλειδί» για την άμυνα κατά του κορονοϊού, όπως μετέδωσε το BBC.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στη μικρής κλίμακας μελέτη, συμμετείχαν 52 άτομα που ζούσαν με κάποιον που μόλις είχε κολλήσει Covid-19. Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν αναπτύξει μια «τράπεζα μνήμης» συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού μετά από ένα κρυολόγημα - για να βοηθήσουν στην πρόληψη μελλοντικών επιθέσεων - φάνηκαν λιγότερο πιθανό να νοσήσουν από Covid.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για το πώς το αμυντικό σύστημα ενός οργανισμού καταπολεμά τον ιό. Ο Covid-19 προκαλείται από έναν τύπο κορονοϊού και ορισμένα κρυολογήματα προκαλούνται από άλλους κορονοϊούς με τους  επιστήμονες να αναρωτιούνται αν η ανοσία έναντι του ενός μπορεί να βοηθήσει με τον άλλο.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα ήταν «σοβαρό λάθος» να πιστεύουμε ότι όποιος είχε πρόσφατα κρυολόγημα προστατεύεται αυτόματα από τον Covid-19 - καθώς δεν προκαλούνται όλοι από κορονοϊούς.

Η ομάδα του Imperial College του Λονδίνου ήθελε να καταλάβει καλύτερα γιατί κάποιοι άνθρωποι κολλάνε Covid αφού εκτεθούν στον ιό και άλλοι όχι. Εστίασαν τη μελέτη τους σε ένα κρίσιμο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος - τα Τ-κύτταρα.

Μερικά από αυτά τα Τ-κύτταρα σκοτώνουν οποιαδήποτε κύτταρα έχουν μολυνθεί από μια συγκεκριμένη απειλή - για παράδειγμα, έναν ιό του κρυολογήματος. Μόλις περάσει το κρύο, ορισμένα Τ-κύτταρα παραμένουν στο σώμα ως τράπεζα μνήμης, έτοιμα να ενισχύσουν την άμυνα όταν συναντήσουν επόμενο τον ιό.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, οι ερευνητές μελέτησαν 52 άτομα που δεν είχαν ακόμη εμβολιαστεί, αλλά ζούσαν με άτομα που μόλις είχαν βγει θετικά στον Covid-19. Η μισή ομάδα συνέχισε να νοσεί από τον Covid κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης των 28 ημερών και η άλλη μισή όχι. Το ένα τρίτο των ανθρώπων που δεν κόλλησαν Covid βρέθηκε να έχουν υψηλά επίπεδα συγκεκριμένων Τ-κυττάρων μνήμης στο αίμα τους.

«Αυτά ήταν πιθανό να δημιουργήθηκαν όταν το σώμα είχε μολυνθεί από έναν άλλο στενά συνδεδεμένο ανθρώπινο κορονοϊό - πιο συχνά, ένα κοινό κρυολόγημα», τόνισαν. Οι ερευνητές επισήμαναν ακόμα και άλλες μεταβλητές - όπως ο αερισμός και το πόσο μολυσματική ήταν η επαφή τους με το σπίτι - θα είχαν αντίκτυπο στο εάν οι άνθρωποι μολύνθηκαν επίσης από τον ιό.

Ο Simon Clarke, στο Πανεπιστήμιο του Reading, είπε ότι αν και αυτή ήταν μια σχετικά μικρή μελέτη και πρόσθεσε πως το ανοσοποιητικό μας σύστημα καταπολεμά τον ιό και θα μπορούσε να βοηθήσει με μελλοντικά εμβόλια. «Αυτά τα δεδομένα δεν πρέπει να υπερερμηνεύονται. Φαίνεται απίθανο όλοι όσοι έχουν πεθάνει ή είχαν μια πιο σοβαρή λοίμωξη, να μην έχουν ποτέ κρυολόγημα που προκλήθηκε από κορονοϊό», τόνισε.

«Και θα μπορούσε να είναι σοβαρό λάθος να πιστεύουμε ότι όποιος έχει κρυώσει πρόσφατα προστατεύεται από τον Covid-19, καθώς οι κορονοϊοί ευθύνονται μόνο για το 10-15% των κρυολογημάτων», υπογράμμισε. Επίσης, ο καθηγητής Ajit Lalvani, επικεφαλής της μελέτης, συμφώνησε ότι τα εμβόλια είναι το κλειδί για την προστασία.

Τα τρέχοντα εμβόλια στοχεύουν ειδικά πρωτεΐνες ακίδας που βρίσκονται στο εξωτερικό του ιού, αλλά αυτές οι πρωτεΐνες αιχμής μπορούν να αλλάξουν με νέες παραλλαγές.

Αλλά τα Τ-κύτταρα του σώματος στοχεύουν τις εσωτερικές πρωτεΐνες του ιού, οι οποίες δεν αλλάζουν τόσο πολύ από παραλλαγή σε παραλλαγή, πράγμα που σημαίνει ότι τα εμβόλια που αξιοποιούν πιο στενά το έργο των Τ-κυττάρων θα μπορούσαν να παρέχουν ευρύτερη, μεγαλύτερης διάρκειας προστασία έναντι του Covid, ανέφερε ο Ajit Lalvani.