BBC: Η σλαβομακεδονική μειονότητα είναι αδύνατον να υπολογιστεί με ακρίβεια

BBC: Η σλαβομακεδονική μειονότητα είναι αδύνατον να υπολογιστεί με ακρίβεια

Απάντηση στην επιστολή διαμαρτυρίας της Ένωσης Μακεδόνων Μεγάλης Βρετανίας για το ρεπορτάζ του περί «σλαβομακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα έστειλε το BBC, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «ο αριθμός των σλαβόφωνων ή των μακεδονικής εθνότητας απογόνων στην Ελλάδα είναι αδύνατον να υπολογιστεί με ακρίβεια». 

Συγκεκριμένα το βρετανικό δίκτυο, απαντώντας στον πρόεδρο της Ένωσης, κ. Ανδρέα Πετρίδη, σχολίασε πως δεν έκανε λόγο για «μεγάλη καταπιεσμένη μειονότητα», αλλά παρέπεμψε στην παράγραφο του δημοσιεύματος  που ανέφερε ότι «ο ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος υπολογίζει ότι πάνω από 100.000 [σ.σ.: σλαβόφωνοι ή «μακεδονικής» εθνότητας απόγονοι] ζουν ακόμα στην ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, ωστόσο μόνο 10.000-20.000 θα ταυτοποιούνταν ως μέλη μιας μειονότητας».

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στην επισήμανση του κ. Πετρίδη περί αντιφάσεων που περιέχει το δημοσίευμα του BBC, ως προς την αναφορά πως η «μακεδονική γλώσσα» είχε απαγορευθεί επί Μεταξά ενώ στη συνέχεια σημειωνόταν ότι «η μακεδονική γλώσσα δεν έχει απαγορευθεί επισήμως στην Ελλάδα», το βρετανικό δίκτυο τονίζει ότι στο δημοσίευμα ξεκαθαρίζεται πως η γλώσσα αυτή δεν έχει απαγορευθεί επισήμως «εδώ και δεκαετίες».

Το BBC αναφέρει επίσης ότι δεν είναι κατανοητή η επισήμανση του κ. Πετρίδη πως αυτή η υποτιθέμενη μειονότητα εκπροσωπείται από ένα κόμμα με παρόμοιες πεποιθήσεις, το οποίο έχει ελάχιστη εκλογική απήχηση.

Το BBC δεν παίρνει ευθέως θέση σε άλλες επισημάνσεις που κάνει ο πρόεδρος της Ένωσης Μακεδόνων, όπως ότι το αρχικό δημοσίευμα κατηγορούσε μια χώρα-μέλος της ΕΕ για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι ήταν μονομερές με ελάχιστη αναφορά στις επίσημες ελληνικές θέσεις.