Βασιλιάς Salman προς Putin: Το Ιράν να σταματήσει να «μπλέκεται» στη Μέση Ανατολή

Βασιλιάς Salman προς Putin: Το Ιράν να σταματήσει να «μπλέκεται» στη Μέση Ανατολή

Υπέρ της ακεραιότητας του Ιράκ, αλλά και της ανακοπής της επέκτασης της επιρροής της Τεχεράνης στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τάχθηκε ο βασιλιάς Salman της Σαουδικής Αραβίας, κατά τη συνάντησή του με τον Vladimir Putin -στην πρώτη στην ιστορία επίσκεψη σαουδάραβα μονάρχη στη Ρωσία. 

«Δίνουμε έμφαση στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής του Περσικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, θεωρώντας ότι αποτελεί μια επείγουσα ανάγκη για να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια και στην Υεμένη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Salman, για να προσθέσει: «Αυτό απαιτεί από το Ιράν να σταματήσει να εμπλέκεται στα εσωτερικά θέματα της περιοχής, να εγκαταλείψει τις ενέργειες που αποσταθεροποιούν την κατάσταση σε αυτήν». 

Επίσης, ο Salman τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας των δύο μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, με προοπτική ακόμη και μείωσης της παραγωγής εφόσον κριθεί αναγκαίο. Μάλιστα, αυτό επιβεβαιώθηκε και από τις σχετικές δηλώσεις που έκανε ο σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Khalid al-Falih, στη συνάντηση που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Alexander Novak. 

«Στο βασίλειό μας, διατηρούμε ανοιχτές όλες τις προοπτικές και ο πρόεδρος Putin συμφώνησε μαζί μας και εκδήλωσε την ετοιμότητά του να παρατείνουμε ως το τέλος του 2018 (τη συμφωνία για τον έλεγχο της παραγωγής και των τιμών), εφόσον συμφωνήσουμε ότι αυτό είναι η καλύτερη λύση», σημείωσε επίσης. 

Φωτογραφία από Wikimedia Commons

Διαβάστε ακόμη

Ιστορική επίσκεψη του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας στη Μόσχα