Β. Obama: Oι δημοκρατικοί πρέπει να συνεργαστούν με την κυβέρνηση Trump

Β. Obama: Oι δημοκρατικοί πρέπει να συνεργαστούν με την κυβέρνηση Trump

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama είπε χθες ότι δεν τον ανησυχεί που θα είναι ο τελευταίος πρόεδρος των δημοκρατικών για ένα διάστημα, σημειώνοντας ότι η δημοκρατική Hilary Clinton κέρδισε σε αριθμό ψήφων, ενώ τα δικά του ποσοστά δημοτικότητας παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι το Δημοκρατικό Κόμμα χρειάζεται να οργανωθεί καλύτερα και να μεταφέρει το μήνυμά του καλύτερα.

Σε άλλες του δηλώσεις σε συνέντευξη τύπου στη Λίμα, όπου παρακολούθησε τη σύνοδο κορυφής των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού στο τελευταίο του επίσημο ταξίδι ως πρόεδρος στο εξωτερικό, ο Obama προειδοποίησε ότι εάν η Αμερική δεν προχωρήσει στην επικύρωση της Υπερειρηνικής Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης (TPP), θα υπονομεύσει τη θέση της στην περιοχή.

Είπε επίσης ότι είχε ακούσει εκκλήσεις για μια λιγότερο απαιτητική εμπορική συμφωνία, η οποία ωστόσο θα αποκλείει αμερικανούς εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Ο Obama εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του για τη Nancy Pelosi, επικεφαλής των δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις μελλοντικές εσωτερικές εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής του κόμματος στο σώμα, χαιρετίζοντάς την ως εντυπωσιακή ηγέτιδα.

Οι δημοκρατικοί χρειάζεται να πολεμήσουν για τις αξίες των αλλά να δείξουν και προθυμία να συνεργαστούν με την εισερχόμενη κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, τόνισε ο Obama.

Απαισιοδοξία για τις προοπτικές της Συρίας

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ότι το χάος στη Συρία θα συνεχιστεί "για αρκετό καιρό" και ότι η ρωσική και ιρανική υποστήριξη των αεροπορικών επιθέσεων του προέδρου της Συρίας Bashar al- Assad είχε ενθαρρύνει τον Assad να εντείνει την καταστολή του των ανταρτών. "Δεν είμαι αισιόδοξος για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Συρίας", είπε ο Obama.

"Από τη στιγμή που η Ρωσία και το Ιράν πήραν την απόφαση να υποστηρίξουν τον Assad και μια απάνθρωπη επιχείρηση δια αέρος και (να υποστηρίξουν) ουσιαστικά την ειρήνευση του Χαλεπιού άσχετα από πόσοι άμαχοι σκοτώνονται, παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται, σχολεία και νοσοκομεία καταστρέφονται, τότε απέβη πολύ δύσκολο να βρεθεί τρόπος που να μπορεί ακόμα και μια εκπαιδευμένη και δεσμευμένη μετριοπαθής αντιπολίτευση να αντισταθεί για μεγάλα διαστήματα", είπε.

Ο Obama, που εκλέχθηκε με το Δημοκρατικό Κόμμα και θα τον διαδεχθεί στις 20 Ιανουαρίου ο Donald Trump, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δήλωσε ότι είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στη Λίμα ότι ανησυχούσε ιδιαίτερα για το μακελειό στη Συρία και ότι η κατάπαυση του πυρός ήταν αναγκαία.

"Σε αυτό το στάδιο, θα χρειαστούμε μια αλλαγή στον τρόπο που τα βλέπουν αυτά όλες οι πλευρές, για να μπορέσουμε να τερματίσουμε την κατάσταση εκεί πέρα", είπε ο Obama, προσθέτοντας, "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν εξτρεμιστικές δυνάμεις μέσα και γύρω από τη Συρία διότι θα συνεχίσει να υφίσταται το χάος για αρκετό καιρό ακόμα."

Με την κυβέρνηση του Obama, το πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας που επιβλέπει η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) έχει εκπαιδεύσει και παραδώσει οπλισμό στους μετριοπαθείς αντάρτες, σε συντονισμό με χώρες που περιλαμβάνουν την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, το Κάταρ και την Ιορδανία.

Ο νεοεκλεγείς Trump έχει υποδηλώσει ότι αντιτίθεται στην αμερικανική υποστήριξη των ανταρτών, λέγοντας ότι θέλει να εστιαστεί στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Έχει επίσης πει ότι μπορεί ακόμα να συνεργαστεί εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης με τη Ρωσία, τον ισχυρότερο σύμμαχο του Assad, η οποία βομβαρδίζει τους αντάρτες εδώ και ένα χρόνο στη δυτική Συρία.

Το ταξίδι του Obama στο Περού αποτελεί την τελευταία στάση στο διεθνές αποχαιρετιστήριό του ταξίδι που περιλάμβανε την Ελλάδα και τη Γερμανία και πραγματοποιήθηκε υπό την σκιά ερωτηματικών περί της εκλογής του Trump ως προέδρου.

Ο Obama είπε ότι το θέμα της αμερικανικής ανάμειξης στη Συρία τον βασάνιζε για πέντε χρόνια.

Είπε ότι είχε συμπεράνει πως οι ΗΠΑ δεν είχαν νομικό έρεισμα για την στρατιωτική ανάμειξη της Αμερικής στη Συρία και ότι το να επέμβει θα ήταν "στρατηγικό λάθος", δεδομένης της προσπάθειας να σταθεροποιηθούν το Αφγανιστάν και το Ιράκ και της ανάγκης να καταπολεμηθεί το Ισλαμικό Κράτος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ