Αύριο «κληρώνει» για ΟΛΠ

Αύριο «κληρώνει» για ΟΛΠ

Ελαφρώς βελτιωμένη και ενδεχομένως ελαφρώς υπέρτερη των αποτιμήσεων της αξίας του ΟΛΠ αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να είναι η νέα – βελτιωμένη προσφορά της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά.

Ενώ απομένουν λίγες ώρες μέχρι την αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, τα στοιχήματα για την εξέλιξη της υπόθεσης έχουν ήδη τεθεί, με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ να διαμηνύουν ότι δεν αποκλείεται να ζητηθεί και νέα βελτιωμένη -τρίτη- πρόταση από πλευράς Cosco αν τούτο κριθεί αναγκαίο, μη αποκλειομένης της περίπτωσης ο διαγωνισμός να κριθεί άγονος εφόσον το τίμημα κριθεί ότι δε καλύπτει τα απαιτούμενα.

Γεγονός είναι ότι τo TΑΙΠΕΔ μέχρι τώρα κράτησε κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά το τίμημα της πρώτης προτάσεως πυροδοτώντας κατά αυτόν τον τρόπο μια πλειάδα σεναρίων περί της εξέλιξης του διαγωνισμού.
Κύκλοι της αγοράς έσπευδαν να σημειώσουν ότι η Cosco είχε να αντιμετωπίσει την οικονομική εικόνα του Οργανισμού, μια σειρά προβλήματα τα οποία αναδείχθηκαν το τελευταίο διάστημα αλλά και το γεγονός της αφαίρεσης ενός τμήματος που ανήκε υπό τον έλεγχο του ΟΛΠ στην λιμενοβιομηχανική ζώνη της Δραπετσώνας.

Να σημειωθεί επίσης ότι από τα μέχρι τούδε αδιαμφισβήτητα στοιχεία ο ΟΛΠ θα παρέμενε ζημιογόνος αν δεν προσέθεταν τα έσοδα από το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων που διαχειρίζεται η PCT SA για λογαριασμό της Cosco.

Όλο αυτό το σκηνικό, έχει διαμορφώσει μια εικόνα επί της οποίας, όπως προαναφέρθηκε, τα στοιχήματα έχουν τεθεί ενώ διαγράφεται και μια διχογνωμία σε επίπεδο χρηστών και παραγωγικών τάξεων περί του ύψους του τιμήματος καθώς μια μερίδα θεωρεί ότι αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά πολύ έναντι των όποιων απαιτήσεων και με δεδομένο ότι θα απαιτηθούν πέραν των όσων έχουν γνωστοποιηθεί και άλλες κοστοβόρες επενδύσεις ενώ από την άλλη μεριά, σημειώνεται η σημασία κι ο στρατηγικός ρόλος του λιμανιού, ο οποίος εκτιμάται ότι θα εξυπηρετήσει τις προσδοκίες της κινεζικής κυβέρνησης για την ταχεία ανάπτυξη του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού.

Όλα μέλλεται να απαντηθούν αύριο, εάν και εφόσον το ΤΑΙΠΕΔ αποφασίσει να γνωστοποιήσει την εξέλιξη της προγραμματισμένης διαδικασίας που επίσης πιθανολογείται ότι μπορεί να λάβει παράταση 24ωρων όχι όμως πέραν της τρέχουσας εβδομάδας.