Ατσαλάκης: Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα της Όμικρον από τη Δέλτα

Ατσαλάκης: Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα της Όμικρον από τη Δέλτα

Για τον υψηλό αριθμό θανάτων από κορονοϊό που ανησυχεί τους ειδικούς λέγοντας ότι, δυστυχώς, «δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα της Όμικρον από τη Δέλτα», επισήμανε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης, επισημαίνοντας ότι το μειονέκτημά μας, είναι ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα από τη Δέλτα καθώς ένα ποσοστό 6% των κρουσμάτων από αυτή χρειάζονται νοσηλεία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής δήλωσε ότι «ο βασικός δείκτης που παρακολουθούμε είναι κάθε πόσες ημέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα», αποκαλύπτοντας ότι εξίσου σημαντικός δείκτης είναι και το «τι ποσοστό από τα κρούσματα θα αναζητήσουν νοσηλεία στα νοσοκομεία και πόσες ημέρες θα κρατήσει αυτή η νοσηλεία. Αυτοί οι δύο δείκτες είναι εξαιρετικά σημαντικοί».

«Οι χώρες που έχουν εμβολιάσει τον πληθυσμό τους πάνω από 50% έχουν καταφέρει και έχουν μειώσει αυτό το ποσοστό από 8% στο 2%. Εμάς είναι ήδη τριπλάσιο». Στη χώρα μας το αποτέλεσμα των σημερινών κρουσμάτων σε νοσηλείες θα αποτυπωθεί σε δέκα με δεκαπέντε ημέρες.

Ο διευθυντής της Μονάδας Ειδικών λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Κολλάρας περιέγραψε την κατάσταση που αντιμετωπίζει στο νοσοκομείο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση στο νοσοκομείο φαίνεται ότι αποκλιμακώνεται αλλά όταν βλέπεις τόσα κρούσματα δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη, η όποια πρόβλεψη είναι δύσκολη αυτή την περίοδο καθώς δεν έχουν τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων Όμικρον και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι εκτιμήσεις, εκφράζοντας την άποψη ότι «σίγουρα θα έχουμε αύξηση στις νοσηλείες».