AstraZeneca: Αποτελεσματικό το κοκτέιλ αντισωμάτων κατά του κορονοϊού

AstraZeneca: Αποτελεσματικό το κοκτέιλ αντισωμάτων κατά του κορονοϊού

Η AstraZeneca ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων που παρασκεύασε, το πρώτο ενέσιμο χορηγούμενο σκεύασμα προστασίας κατά της Covid-19 μετά τα εμβόλια, ανταποκρίθηκε στους κύριους στόχους του σε δοκιμή προχωρημένης φάσης. Το σκεύασμα βοήθησε να μειωθούν οι πιθανότητες εκδήλωσης σοβαρών επιπλοκών από την Covid-19 ή θανάτου σε ασθενείς που δεν είχαν νοσηλευτεί.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι το πειραματικό κοκτέιλ αντισωμάτων της, που φέρει την ονομασία AZD7442, πέτυχε σε δοκιμή τρίτου σταδίου να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής Covid-19 ή θανάτου κατά 50% σε ασθενείς που ήταν συμπτωματικοι για επτά ημέρες ή λιγότερο, ανταποκρινόμενο στο στόχο της δοκιμής.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca δήλωσε ότι «μια πρόωρη επέμβαση με το αντίσωμά μας μπορεί να μειώσει σημαντικά την εξέλιξη σε σοβαρή νόσο και η προστασία συνεχίζεται για περισσότερο από έξι μήνες». Η εταιρεία θα συζητήσει τα δεδομένα με τις υγειονομικές αρχές.

Η AstraZeneca αναπτύσσει επίσης το κοκτέιλ αντισωμάτων ως θεραπεία για την προστασία ανθρώπων που δεν έχουν αρκετά ισχυρή ανοσολογική απόκριση στα εμβόλια κατά της Covid-19. Την περασμένη εβδομάδα ζήτησε έκτακτη έγκριση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για τη χρήση του ως φαρμάκου για την πρόληψη της νόσου.

Σημειώνεται ότι μόλις δύο μήνες νωρίτερα, η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι το φάρμακο-κοκτέιλ αντισωμάτων που παρασκεύασε είχε κατά 77% επιτυχία στην πρόληψη των συμπτωμάτων Covid-19 σε ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού, καθώς τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής έδειξαν ότι ούτε ένας από εκείνους που έλαβαν το σκεύασμα ανέπτυξε σοβαρά τη νόσο ούτε κινδύνεψε να πεθάνει.