Απολύθηκαν δύο δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν εμπλοκή στους εικονικούς εμβολιασμούς
Θεσσαλία

Απολύθηκαν δύο δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν εμπλοκή στους εικονικούς εμβολιασμούς

Την οριστική παύση από τα καθήκοντά τους (απόλυση) της διοικητικής υπαλλήλου που εμπλεκόταν στην υπόθεση εικονικών εμβολιασμών στον Παλαμά, καθώς επίσης και της νοσηλεύτριας του ίδιου Κέντρου Υγείας, η οποία έκανε χρήση πιστοποιητικού από εικονικό εμβολιασμό, έθεσε με απόφασή του σήμερα το Α’ βάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας,στο οποίο προεδρεύει Πρωτοδίκης.

Η απόφαση ελήφθη μετά την εξέταση των στοιχείων τόσο της εισαγγελικής έρευνας, όσο και της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που πραγματοποιήθηκε μετά τον εντοπισμό δεκάδων πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Μέχρι σήμερα, οι ανωτέρω υπάλληλοι ήταν σε αργία ενός έτους. 

Υπενθυμίζεται ότι τα πλαστά πιστοποιητικά στον Παλαμά Καρδίτσας εκδίδονταν από την εν λόγω διοικητική υπάλληλο σε εμβολιαστικό κέντρο στην Καρδίτσα που έμπαινε εκτός βάρδιας στο σύστημα με τους κωδικούς γιατρού και βεβαίωνε εμβολιασμούς γνωστών της από τον τον τόπο καταγωγής της.

Κατόπιν παρέμβασης του υπουργού υγείας Θανάση Πλεύρη, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ διέταξε ΕΔΕ και ενημέρωσε άμεσα την εισαγγελία. «Δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοια περιστατικά» τόνισε τότε ο αρμόδιος Υπουργός.

Για την υπόθεση εικονικών εμβολιασμών στον Παλαμά σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος 48 ατόμων για -τα κατά περίπτωση- αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, της πλαστογραφίας, της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου, της ψευδούς βεβαίωσης, της νόθευσης, της παράβασης καθήκοντος και για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, δεσμεύτηκε το σύνολο των ατομικών ιατρικών ιστορικών του Κέντρου Υγείας για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2021 και έπειτα από επίδειξη στους ιατρούς του Κέντρου, δεν αναγνωρίστηκαν οι υπογραφές και ο γραφικός τους χαρακτήρας σε 115 περιπτώσεις.

Από την έρευνα προέκυψε η συμμετοχή επτά ατόμων, μελών εγκληματικής ομάδας, σε 68 «εικονικές» δηλώσεις εμβολιασμού, που αφορούσαν τουλάχιστον 46 άτομα, από τις οποίες οι 22 περιλάμβαναν και τη 2η δόση του εμβολίου.

Τι κίνησε τις υποψίες

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τις υποψίες κίνησε το γεγονός ότι σε έγγραφα που συμπληρώνουν οι προς εμβολιασμό πολίτες διαπιστώθηκε πως δεν έφεραν τη σφραγίδα γιατρού. Ακολούθησε έρευνα, η οποία αποκάλυψε ότι τα 47 αυτά άτομα που η διοικητική υπάλληλος του εμβολιαστικού κέντρου βεβαίωσε ότι εμβολιάστηκαν, δεν είχαν ποτέ εισέλθει σε αυτό.

Η συγκεκριμένη υπάλληλος, ενώ είχε πρωινή βάρδια, πήγαινε κάποιες φορές και το απόγευμα και όταν την ρωτούσαν ποιος ήταν ο λόγος, απαντούσε ότι είχε κάποιες εκκρεμότητες από το πρωί, κάτι που δεν γίνονταν πιστευτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Κ.Υ Παλαμά, η διοικητική υπάλληλος “πιάστηκε” όταν σε απογευματινή ώρα συνδέθηκε στο τάμπλετ, πέρασε δυο εικονικούς εμβολιασμούς και το έκλεισε.

Στη λήξη της βραδινής βάρδιας η νοσηλεύτρια που έκανε τον τελικό έλεγχο είδε ότι κάποιος είχε ανοίξει και χρησιμοποιήσει το τάμπλετ και ειδοποιήσε τον υπεύθυνο της εμβολιαστικής γραμμής. Έτσι διατάχθηκε έλεγχος που αποκάλυψε και τους υπόλοιπους εικονικούς εμβολιασμούς.

Η διοικητική υπάλληλος, που εργάζεται 12 χρόνια στο Κ.Υ Παλαμά, από τα μέσα Μαΐου είχε τοποθετηθεί στην εμβολιαστική γραμμή για να βοηθήσει στο μεγάλο εγχείρημα των μαζικών εμβολιασμών και είχε πρόσβαση στα τάμπλετ φυσικά εν γνώσει των προϊσταμένων της.

Τα 34 άτομα που εμβολιάστηκαν εικονικά φαίνεται ότι είναι όλα συγγενείς, φίλοι και γνωστοί της υπαλλήλου και ότι δεν πρόκειται για εκτεταμένο κύκλωμα έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού «μαϊμού».

Επίσης, το κοινό στοιχείο της πλειοψηφίας των ψεύτικα εμβολιασμένων είναι ότι μένουν μόνιμα στην Βόρεια Ελλάδα και πολλοί είναι από τον τόπο καταγωγής της υπαλλήλου, αναφέρεται, ενώ εξετάστηκε και το ενδεχόμενο στο σκάνδαλο να έχει συμμετοχή και μια νοσηλεύτρια.

Η υπάλληλος απομακρύνθηκε τότε προσωρινά από την θέση της και μετά από έγγραφο που έστειλε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Παλαμά στον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Φώτη Σερέτη που διέταξε και τη σχετική έρευνα.