Απολογία Δούρου στον ανακριτή για τη Μάνδρα - Ελεύθερη χωρίς όρους

Απολογία Δούρου στον ανακριτή για τη Μάνδρα - Ελεύθερη χωρίς όρους

Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους, αφέθηκε μετά την απολογία της για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής, η απερχόμενη Περιφερειάρχης Αττικής, Ρενα Δούρου, η οποία επέρριψε ευθύνες σε προηγούμενης διοικήσεις, στην κλιματική αλλαγή και υποστήριξε ότι κατά τη θητεία της πενταπλασιάστηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα.

Ειδικότερα, λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία της, στην Περιφέρεια Αττικής, η κ. Δούρου βρέθηκε αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη για την καταστροφική πλημμύρα που στοίχισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους, τον Νοέμβριο του 2017. Όπως μετέδωσε το dikastiko.gr, η κ. Δούρου πέρασε την πόρτα του ανακριτικού γραφείου στις 11.30 το πρωί και κατέθεσε πολυσέλιδο υπόμνημα με τους ισχυρισμούς της για τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία της Μάνδρας, καθώς είναι ανάμεσα στους εννέα κατηγορουμένους για την υπόθεση αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος και των εννέα προσώπων που προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγαρέων, τα αρμόδια δασαρχεία αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου για  τα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα που αφορούν, ανά περίπτωση:

– Πλημμύρα από αμέλεια

– Ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή

– Σωματική βλάβη από υπόχρεο δια παραλείψεως κατά συρροή και

– Παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως

Κατά τη διάρκεια της απολογίας της η κ. Δούρου επικαλέστηκε τις δύο πραγματογνωμοσύνες που έχει στα χέρια της, σύμφωνα με τις οποίες ουδεμία ευθύνη φέρουν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και προσωπικά η ίδια για σε όσα έγιναν στη Μάνδρα. Ωστόσο, όπως είπε, αγνοήθηκαν από την έρευνα, τα βασικά σημεία των δύο πορισμάτων, το ένα από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και το άλλο από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ενώ ζητήθηκαν εξηγήσεις και στη συνέχεια ασκήθηκαν διώξεις μόνο κατά της Δούρου για θέμα που ανάγεται στο 2014…

Μεταξύ άλλων, η κ. Δούρου άφησε σαφείς αιχμές σε βάρος του προκατόχου της, στην Περιφέρεια Αττικής Γιάννη Σγουρού ο οποίος όμως δεν κλήθηκε ποτέ για εξηγήσεις, παρότι, προκύπτουν συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως είπε, για τις ενέργειές του. Στο υπόμνημά της, μάλιστα, αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες: «Η κ. Δούρου δεν έχει ανάγκη να διαμαρτυρηθεί για τη μη δίωξη των άμεσων και ευθειών παραλείψεων του προκατόχου της κ. Σγουρού. Γνωρίζει την απάντηση, ότι δηλαδή ως πλημμελήματα έχουν παραγραφεί λόγω πενταετίας, ασχέτως του αν η παραγραφή κλείνει στις 31.8.2019 και η προκαταρκτική για τη Μάνδρα διαρκεί ήδη άνω του έτους! Ούτε βεβαίως θα ήθελε να παραπονεθεί για τη «μη» αντιμετώπιση άλλων συγκρίσιμων περιπτώσεων».

Σύμφωνα με τη Ρένα Δούρου η σφοδρότητα του πλημμυρικού φαινομένου στη Μάνδρα, ήταν τέτοια που αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας ακόμη και διεθνών ερευνητικών κέντρων. Φαινόμενο που σύμφωνα με τους επιστήμονες συμβαίνει μία φορά στα 200 χρόνια, κατά άλλους μία φορά στα 500 χρόνια, όπως υποστήριξε.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας της αναφέρθηκε ακόμα σε μία σειρά έργων που έχουν ξεκινήσει επί των ημερών της για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, αναφέροντας στο υπόμνημα ότι «ο αριθμός των έργων πενταπλασιάστηκε και ο προϋπολογισμός οκταπλασιάστηκε».