Αποφασίζονται μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους - Μισό δισ. το κόστος των πυρκαγιών στον προϋπολογισμό

Αποφασίζονται μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους - Μισό δισ. το κόστος των πυρκαγιών στον προϋπολογισμό

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στα γραφεία της περιφέρειας Αττικής προκειμένου να δρομολογηθούν τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πληγέντων από την πυρκαγιά σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής. Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα αποτελείται από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Θόδωρο Λιβάνιο, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον γγ Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον γγ Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Την άμεση στήριξη των κατοίκων της βόρειας Αττικής που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά με 600 ευρώ και την καταβολή αποζημιώσεων, στη συνέχεια, έως 6.000 ευρώ για τους ιδιώτες και 8. 000 ευρώ για τις επιχειρήσεις εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών. Για το θέμα της στεγαστικής συνδρομής διευκρίνισε ότι το Κράτος θα καταβάλλει ένα ποσό της τάξης του 80% και το υπόλοιπο 20% θα καλύπτεται με δυνατότητα λήψης δανείου, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ.

«Το υπουργείο Εσωτερικών σήμερα θα παρέμβει προκειμένου να δώσει άμεση στήριξη σε αυτούς που έχουν πληγεί. Υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση ότι είναι 94 – 95 τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές στη περιοχή της Βαρυμπόμπης και χρειάζεται να παρέμβουμε. Θα μεταφέρουμε σήμερα ποσά προς τους δήμους για να υπάρξει άμεση στήριξη των 600 ευρώ και εν συνεχεία προφανώς πρόκειται να υποστηρίξουμε τους πυρόπληκτους με ποσά έως 6.000 € και τις επιχειρήσεις με 8.000 € και να προχωρήσουμε, εν συνεχεία, στη στεγαστική συνδρομή, που είναι η διαδικασία της υποστήριξης για να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους οι άνθρωποι», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Μιλώντας για το θέμα της στεγαστικής συνδρομής των πληγέντων ο Μ. Βορίδης διευκρίνισε ότι το Κράτος θα καταβάλλει ένα ποσό της τάξης του 80% και το υπόλοιπο 20% θα καλύπτεται με δυνατότητα λήψης δανείου, «με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ», ενώ προβλέπεται και αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

«Το πλαίσιο οικονομικής βοήθειας του Κράτους είναι δεδομένο και θα εφαρμοστεί για το σύνολο των πυρόπληκτων», επισήμανε στην ΕΡΤ ο υπουργός και ξεκαθάρισε: «Η διαχείριση των ποσών της αποζημίωσης θα γίνει μέσω των Δήμων. Σήμερα θα μεταφέρουμε ποσά προς τους τρεις πληγέντες δήμους, δηλαδή τον Δήμο Αχαρνών (60.000 ευρώ), τον Δήμο Κηφισιάς (60.000 ευρώ) και στο Δήμο Διονύσου, ο οποίος έχει λιγότερα θέματα, το ποσό των 30.000 ευρώ. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί ο προσδιορισμός των ζημιών. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί ο προσδιορισμός των φωτιών. Αν χρειαστεί να μεταφέρουμε ακόμα μεγαλύτερα ποσά θα μεταφέρουμε. Η διαδικασία της Στεγαστικής Συνδρομής κινείται κυρίως από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο θα κάνει την καταγραφή των ζημιών και την αυτοψία».

Σκυλακάκης: Στα 500 εκατ. ευρώ το βάρος των πυρκαγιών στον προϋπολογισμό
 

Σε περίπου 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται το πρόσθετο βάρος των πυρκαγιών στον εθνικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη. Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ για τους πυρόπληκτους, επανέλαβε ότι θα παγώσει, όπως έχει θεσμοθετηθεί.

Αναλυτικά, σε έκτακτη σύσκεψη το πρωί της Πέμπτης θα τεθεί η διαμόρφωση συνεκτικού σχεδίου για την επούλωση των πληγών από τις πυρκαγιές, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός στον ANT1.

Όπως τόνισε, άμεσα θα ενεργοποιηθεί ό,τι προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ενώ επανέλαβε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει σειρά από δράσεις τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όσο και για την ενίσχυση των υποδομών πυροπροστασίας.

Βέβαια, οι δράσεις θα αποδώσουν, όπως τόνισε, σε βάθος χρόνων ειδικά σε ό,τι αφορά την ανάταξη του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.