Απ. Τζιτζικώστας: Το ζήτημα είναι να περάσουμε από τις προτάσεις στις λύσεις

Απ. Τζιτζικώστας: Το ζήτημα είναι να περάσουμε από τις προτάσεις στις λύσεις

Την ευχή να είναι πραγματικά γόνιμος και να αποδειχθεί χρήσιμος για τον τόπο και τους συμπολίτες ο διάλογος στο αναπτυξιακό συνέδριο της Κεντρικής Μακεδονίας –που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη–, εξέφρασε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, σημειώνοντας ότι το γεγονός πως είναι το πρώτο πανελλαδικά με τριήμερη διάρκεια καταδεικνύει το ρόλο και τη δυναμική της εν λόγω Περιφέρειας.

Επισήμανε ότι το συνέδριο είναι σημαντικό γιατί θα ακουστούν καθαρά η φωνή, οι θέσεις και οι προτάσεις των φορέων ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας, που γνωρίζουν «από πρώτο χέρι» τα προβλήματα, τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και έχουν καταθέσει προτάσεις.

«Το ζήτημα είναι οι προτάσεις αυτές να ακουστούν και να εισακουστούν. Να ξεκινήσουμε, δηλαδή, κατά τη διάρκεια του τριημέρου με μια λίστα προβλημάτων και προτάσεων, και να περάσουμε σε μια λίστα λύσεων που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το συνέδριο να υλοποιούνται», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας και συνέχισε: «Εδώ συζητάμε για λύσεις που θα γίνουν πολιτικές και θα αλλάξουν τις ζωές των ανθρώπων, θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους, θα δώσουν οξυγόνο και χώρο στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες».

Υπογράμμισε πως «το συνέδριο αποτελεί μία ευκαιρία να συζητήσουμε και να προσεγγίσουμε όλα τα ζητήματα της ανάπτυξης, ανοιχτά, θαρραλέα, ρεαλιστικά, χωρίς ταμπού, παρωπίδες και ιδεοληψίες» και τόνισε πως το κυρίαρχο ζήτημα είναι η ανάπτυξη, λέγοντας: «Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας σ'' αυτό ακριβώς το ζήτημα κρίνονται όλα όσα βίωσε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια: Κρίνεται το πρόσφατο παρελθόν, αν είχαν τελικά νόημα και αντίκρισμα οι θυσίες των πολιτών, και οι προσπάθειες των επιχειρήσεων, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης.

Τώρα που τελειώσαμε επιτέλους, με τα ψευτοδιλήμματα, ήρθε η ώρα να απαντήσουμε στα πραγματικά ερωτήματα. Δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα γυρίσει εκεί όπου ήταν για χρόνια πριν από την κρίση, στην επίπλαστη ευημερία και τα δανεικά.

Πραγματική ευημερία στη χώρα θα υπάρξει, βαδίζοντας όχι στον παλιό δρόμο, αλλά σε ένα διαφορετικό, νέο και σύγχρονο δρόμο. Το δρόμο της προσπάθειας και της ανταγωνιστικότητας. Το δρόμο της επιχειρηματικότητας, της δημιουργίας και της καινοτομίας. Της εξωστρέφειας και της αξιοποίησης των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Το δρόμο της υγιούς, της βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο κ. Τζιτζικώστας επέμεινε στην ανάγκη να υιοθετηθούν από την κυβέρνηση οι προτάσεις των τοπικών φορέων και είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ζητάμε ή συζητάμε για ένα νέο «ετοιμοπαράδοτο master-plan», που θα μας έρθει στην Κεντρική Μακεδονία, από διάφορα συρτάρια υπουργείων. Άλλωστε, τέτοια βαρύγδουπα και φανταχτερά master-plan έχουμε δει έξι, μπορεί και επτά στο παρελθόν. Ανακοινώθηκαν, συζητήθηκαν, κατέληξαν και πάλι στα συρτάρια. Δεν τα χρειαζόμαστε».

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τα υπουργεία ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως με κάποια έχουν «πολύ καλό επίπεδο» συνεργασίας και με κάποια άλλα θα επιθυμούσα να έχουν καλύτερη συνεργασία, η έστω ένα «μίνιμουμ συνεννόησης».

«Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί στη συνεργασία, ανοιχτοί στο διάλογο, ανοιχτοί στη διαβούλευση. Γιατί αυτό που πραγματικά έχει σημασία, δεν είναι ούτε οι αριθμοί, ούτε τα ποσοστά, ούτε οι πολιτικές αφετηρίες, ούτε οι προσωπικές φιλοδοξίες, είναι το συμφέρον του τόπου και όλων ανεξαιρέτως των πολιτών», δήλωσε ο περιφερειάρχης κι έκλεισε την ομιλία του με τη φράση: «Εμείς μπορούμε. Το αποδείξαμε. Λύστε μας τα χέρια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news