Αντίθετη στο ασφαλιστικό η Λαϊκή Ενότητα

Αντίθετη στο ασφαλιστικό η Λαϊκή Ενότητα

«Είναι θλιβερό και σύμπτωμα εθελοδουλίας και κακεντρέχειας για τον Τσίπρα να βγάζει τα απωθημένα του χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό του Σόιμπλε περί ανόητων, ο οποίος έμεινε από τον ίδιο αναπάντητος σε βάρος των στελεχών της ΛΑΕ που έμεινε στις δεσμεύσεις τους και τη λαϊκή εντολή», δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης, απαντώντας σε σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στο Ταε Κβο Ντο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για το ασφαλιστικό, οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και Αλέκος Καλύβης για άλλη μια φορά υπήρξαν πιστοί στην καίρια θέση της ΛΑΕ για ακύρωση των μνημονίων, βαθιά διαγραφή του χρέους και ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών κοινωνικής ασφάλισης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δ. Στρατούλης ανέφερε ότι «δεν δεχόμαστε τον τρόπο που η κυβέρνηση προσπαθεί να προχωρήσει σε μείωση των συντάξεων κατά 2,25 δισ. καθώς μόνο η κινητή περιουσία και τα αποθεματικά των ταμείων στο τέλος του 2015 ανέρχονταν σε 20,2 δισ. χωρίς αυτά να συνυπολογίζεται η τεράστια ακίνητη περιουσία και τα εκατοντάδες ακίνητα που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Με βάση αυτά τα δεδομένα η πληρωμή των συντάξεων και η μη περαιτέρω μείωσή τους είναι εφικτή».

«Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί και οι κυβερνητικές φιέστες για τον ένα χρόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις ανάλγητες μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση  και την τραγωδία που βιώνει η κοινωνία», τόνισε ο Παναγιώτης  Λαφαζάνης  επικεφαλής της ΛΑ.Ε.

«Πρώτη φορά πρωθυπουργός γιορτάζει μια επέτειο, όπως αυτήν της λαϊκής εντολής της 25ης Γενάρη, την οποία πρόδωσε και ξεπούλησε με τον πλέον ωμό και αδίστακτο τρόπο για να προχωρήσει στην ταπεινωτική συνθηκολόγηση του μνημονίου», συμπλήρωσε για να καταλήξει:

«Πρώτη φορά κυβέρνηση, μέσα σε τέσσερις μήνες, σπατάλησε, σχεδόν, το πολιτικό εκλογικό της κεφάλαιο συναντά την κατακραυγή σχεδόν, του συνόλου της κοινωνίας, ενώ βουλευτές και στελέχη της αποδοκιμάζονται από το λαό, περίπου, παντού όπου και αν εμφανιστούν».

Οι ασφαλιστικές προτάσεις και τα φορολογικά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση δίνουν την χαριστική βολή στην κοινωνία και την οικονομία, σύμφωνα με την ΛΑΕ, η οποία ζητά την απόσυρση του «αντιασφαλιστικού της τερατουργήματος» καθώς  «το κυβερνητικό νομοσχέδιο πλήττει βάναυσα όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού σε διαφορετικούς χρόνους, με διαφορετικό τρόπο, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο αρνητικό».

Γίνεται δε λόγος για ενίσχυση της μαύρης εργασίας, για μείωση της συμμετοχής του κράτους στις κοινωνικές δαπάνες, αλλά και για αρπαγή αποθεματικών των ταμείων.

Η ΛΑΕ ανέφερε ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση νομιμοποιεί όλες τις περικοπές των προηγούμενων κυβερνήσεων και καταγγέλλει καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, επισημαίνοντας ότι «μόνο από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χάθηκαν 2 δισ. από τα εναπομείναντα αποθεματικά των ταμείων, ποσό που είναι περίπου ίδιο με το ύψος των περικοπών που επιβάλλει στους ασφαλισμένους για το 2016».

Συμπληρώνουν δε ότι πρέπει να αποκατασταθούν τα αποθεματικά κεφάλαια με ανακεφαλαιοποίηση και να αναζητηθούν με βάση την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, προτείνει, μεταξύ άλλων κοινωνική ρήτρα στα δημόσια έργα, ποσοστό στα κέρδη των τραπεζών, κοινωνική ρήτρα επί της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ποσοστό επί των κερδών επιχειρήσεων τυχερών παιγνιδιών, τμήμα των προστίμων από φοροδιαφυγή  και όλο το πόσο των προστίμων από εισφοροδιαφυγή και ανασφάλιστη εργασία και μέρος των πόρων από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας..

«Ένας και μοναδικός πρέπει να είναι ο στόχος: Να μην κατατεθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αν η κυβέρνηση επιμείνει, τότε να ανατραπεί αυτό το νομοθετικό έκτρωμα από τους λαϊκούς αγώνες» αναφέρει η ΛΑΕ.

Ζητεί επίσης «να ληφθούν επείγοντα μέτρα για το χτύπημα της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής, για τον δραστικό περιορισμό της ανεργίας, για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος με την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και την διάθεση μέρους της δημόσιας περιουσίας στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα».

Οι προτάσεις της  ΛΑ.Ε. για την Κοινωνική Ασφάλιση όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, συνδέονται με τις προτάσεις της για την αναστήλωση του κοινωνικού κράτους και την ανάπτυξη της χώρας, και μέσα από αυτές αναδυκνείεται ο οικονομικός και κοινωνικός της ρόλος.