Άνοιγμα αγοράς πιθανώς στις 16 Μαρτίου- Πώς θα κάνουμε Πάσχα
Πέτσας- Σκυλακάκης

Άνοιγμα αγοράς πιθανώς στις 16 Μαρτίου- Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Την εκτίμηση ότι η αγορά θα μπορέσει να ανοίξει στα μέσα Μαρτίου και ότι το φετινό Πάσχα δεν θα έχει καμία σχέση με το περυσινό εξέφρασαν τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης όσο και ο  αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας 

Μιλώντας στο Mega o κ. Σκυλακάκης  εξέφρασε την ελπίδα πως δε θα χρειαστεί να τεντωθεί άλλο το σκοινί της οικονομίας με πρόσθετες παρατάσεις ενώ ανέφερε ότι η αγορά ενδέχεται να ανοίξει στις 16 Μαρτίου.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφορικά με το λιανεμπόριο, υποστήριξε πως το κομμάτι εκείνο της αγοράς που είναι ανοικτό δείχνει καλά νούμερα και η εικόνα των εσόδων είναι καλύτερη από εκείνη του Ιανουαρίου και «συνεπώς υπάρχει μια πιθανότητα ανάκαμψης της οικονομίας αρκετά δυναμική», συμπέρανε.

Από την πλευρά του ο Στ.Πέτσας εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν προχωρήσουμε όπως είναι το πρόγραμμά μας για τους εμβολιασμούς, οι οποίοι επιταχύνονται πολύ από τις 15 Μαρτίου και μετά και ο Απρίλιος είναι μήνας μαζικών εμβολιασμών, τότε το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο. «Το πόσο κανονικό θα είναι, θα το δούμε στην πορεία, αλλά σίγουρα δε θα έχει καμία σχέση με την κλειστή κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά με τη φημολογία των τελευταίων ωρών ότι ο πρωθυπουργός θέλει η αγορά να ανοίξει πάση θυσία στις 16 Μαρτίου, σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ναι μεν είναι πολύ κοντά στην αγορά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι  θα ανοίξει χωρίς μέτρα ασφαλείας. 

«Ακόμα και τώρα βλέπουμε μια πολύ υψηλή κίνηση, ενώ η αγορά είναι κλειστή. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για να μπορέσουμε να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο για να ανοίξει η αγορά. Πιστεύω ότι οι επόμενες 10 μέρες δεδομένου ότι αρκετές περιοχές πλέον έχουν αρκετά κρούσματα θα δημιουργήσουν ένα κλίμα που θα είναι αντίθετο στον εφησυχασμό που είδαμε το προηγούμενο διάστημα και θα μαζευτούν τα κρούσματα. Άρα τα μέσα Μαρτίου είναι ένα χρονικό ορόσημο πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το χάσουμε. Εκτιμάμε πως μέσα Μαρτίου θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά», επισήμανε ο κ. Πέτσας. 

Επιπροσθέτως, σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τόνισε ότι η «είμαστε σε ένα στάδιο που γίνεται αποδεκτή η πρόταση του πρωθυπουργού και γρήγορα θα έχουμε καλά αποτελέσματα». Όπως μάλιστα εξήγησε, όταν ξεκίνησε πέρυσι η πανδημία, υπήρχε και τότε μια συζήτηση αν θα μπορεί κάποιος να έρχεται στη χώρα για τουριστικούς σκοπούς με κάποιο πιστοποιητικό, δηλαδή να έχει περάσει ένα τεστ και να είναι αρνητικός προσθέτοντας ότι τώρα είναι πολύ πιο ώριμα τα πράγματα στην Ε.Ε. να καθιερωθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

«Πάνω από 25 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί και σε μερικούς μήνες θα έχουν φτάσει τα 50-60 εκατ. Γιατί να μην έχουμε μια τέτοια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που με σχετική ασφάλεια μπορούν να ταξιδεύουν κι ένας χώρος σημαντικός όπως είναι του καταλύματος, της εστίασης και του τουρισμού να αρχίσει να αναπνέει τουλάχιστον από την άνοιξη και μετά; Να μπορέσει δηλαδή να υπάρξει μια κινητικότητα με ασφάλεια στην Ευρώπη και από αυτή να επωφεληθούν όλοι», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. 

 Υπενθυμίζεται ότι ως άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης έθεσε την επανέναρξη λειτουργίας του λιανεμπορίου ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες το πρωί της Παρασκευής, ενώ οι οριστικές αποφάσεις σχετικά με τον οδικό χάρτη εξόδου από τα αυστηρά μέτρα θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην καθιερωμένη πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως κεντρική πρόθεση της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου το συντομότερο δυνατό, χωρίς ωστόσο να έχει «κλειδώσει» κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, με τα επικρατέστερα σενάρια να κάνουν λόγο για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 8 ή στις 15 Μαρτίου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα μετά από ενδελεχή εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων και αφού έχει προηγηθεί το «πράσινο φως» από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.