Προτεραιότητά μας το άνοιγμα του λιανεμπορίου το συντομότερο δυνατό
Κυρ. Μητσοτάκης

Προτεραιότητά μας το άνοιγμα του λιανεμπορίου το συντομότερο δυνατό

Ως άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης έθεσε την επανέναρξη λειτουργίας του λιανεμπορίου ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες το πρωί της Παρασκευής, ενώ οι οριστικές αποφάσεις σχετικά με τον οδικό χάρτη εξόδου από τα αυστηρά μέτρα θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην καθιερωμένη πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως κεντρική πρόθεση της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου το συντομότερο δυνατό, χωρίς ωστόσο να έχει «κλειδώσει» κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, με τα επικρατέστερα σενάρια να κάνουν λόγο για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 8 ή στις 15 Μαρτίου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα μετά από ενδελεχή εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων και αφού έχει προηγηθεί το «πράσινο φως» από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Σημειώνεται, τέλος, πως σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις για την παράταση του αυστηρού lockdown στην Αττική για διάστημα τουλάχιστον επτά ημερών ως τις 8 Μαρτίου, ενώ στο τραπέζι παραμένει και η επέκταση του απαγορευτικού για ακόμα μία εβδομάδα, μετά από σχετική εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής.

Οι «σκληροί» δείκτες όπως οι νέες νοσηλείες και η πληρότητα στις ΜΕΘ αποτυπώνουν την πίεση που ασκείται στο Σύστημα Υγείας, με τους ειδικούς να τονίζουν πως τα μέτρα αποδίδουν αλλά όχι στον επιθυμητό βαθμό, μεταθέτοντας για τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου την χαλάρωση των αυστηρών μέτρων που ισχύουν στην Αττική από τις 11 Φεβρουαρίου.

Χαρακτηριστικά, την Πέμπτη οι εισαγωγές που έγιναν στα νοσοκομεία ήταν 292 (272 τα εξιτήρια) που επιβαρύνουν επιπλέον την πίεση στα νοσοκομεία. Ο δείκτης θετικότητας εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκεται μία ανάσα από το 4%, που αποτελεί και το όριο του συναγερμού σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς.