Ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο των μελών της 17Ν από τη φυλακή

Ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο των μελών της 17Ν από τη φυλακή

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα ο νέος Ποινικός Κώδικας, άρθρο του οποίου δίνει τη δυνατότητα ακόμα και στους πολυϊσοβίτες μέλη της 17 Νοέμβρη, όπως οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Σάββας Ξηρός, Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος,  να αιτηθούν την υπό όρους αποφυλάκισή τους και να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους κατ' οίκον.

Ειδικότερα, όπως σχετικά ανέφερε και το liberal, με τροποποιήσεις σε διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα εξασφαλίζεται ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση ακόμα και σε καταδικασμένους για πολύκροτες υποθέσεις. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 110 Α του νέου Ποινικού Κώδικα, όποιος εκτίει περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης μετά το 16 έτος της έκτισης της ποινής του απολύεται με τον όρο του κατ' οίκον περιορισμού. 

Έτσι και με δεδομένο πως τα μέλη της 17Ν ξεκίνησαν την εκτέλεση της ποινής τους το 2003, πλέον με την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα έχουν τη δυνατότητα, εντός του τρέχοντος έτους, να ζητήσουν την έξοδό τους από τη φυλακή και την έκτιση του υπολοίπου στο σπίτι με τα γνωστά πλέον βραχιολάκια.

Επί της ουσίας το αίτημα μπορεί για ορισμένους εξ αυτών να κατατεθεί  και αύριο, ενώ  ο Δ. Κουφοντίνας μπορεί να καταθέσει σχετικό αίτημα τον Σεπτέμβριο. Πρέπει φυσικά και να εγκριθούν τα αιτήματα αυτά εν τούτοις ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα διεκδίκησης της συγκεκριμένης ευνοϊκής διάταξης του Ποινικύ Κώδικα, ενώ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, Δικαστές και Εισαγγελείς σημειώνουν ότι οι ευνοϊκές διατάξεις συγκαταλέγονται μεταξύ των αποκαλούμενων διατάξεων ουσιαστικού ποινικού δικαίου και υπερισχύουν ακόμη και αν στο μέλλον γίνουν αυστηρότερες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο οι εκτελεστές της 17Ν που μπορούν να καταθέσουν σχετικό αίτημα αλλά και άλλοι ισοβίτες και βαρυποινίτες. Ο νέος Ποινικός Κώδικας δύναται να οδηγήσει εκτός φυλακών κρατούμενους ανεξαρτήτως πράξεων στις οποίες έχουν προβεί.

Διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα έχουν πάντως προκαλέσει αντιδράσεις και από τους Δικαστές και του Εισαγγελείς κυρίως λόγω της μετατροπής ποινών από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Διαβάστε ακόμα:

- Τι απαντά ο Μ. Καλογήρου για τις αποφυλακίσεις