Ανοδικά οι ευρωαγορές με περαιτέρω διεύρυνση των ρεκόρ

Ανοδικά οι ευρωαγορές με περαιτέρω διεύρυνση των ρεκόρ

Ανοδική πορεία που φέρνει περαιτέρω διεύρυνση των ιστορικών υψηλών ακολουθούν και σήμερα, για τέταρτη διαδοχική ημέρα, οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς το θετικό κλίμα διατηρείται λαμβάνοντας ώθηση από τα νέα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα της ημέρας, με τις Novo Nordisk και Siemens να δίνουν ρυθμό στις συναλλαγές.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται με άνοδο 0,3% που τον έχει φέρει στο νέο ρεκόρ των 469,76 μονάδων, με την τεχνολογία στο +0,9% ενώ αντίθετα οι πρώτες ύλες υποχωρούν κατά 1,3%.

Παρομοίως, στην Γαλλία ο CAC 40 έπιασε νέο ιστορικό υψηλό στις 6.782 μονάδες με άνοδο 0,5%, στην Γερμανία ο DAX ενισχύεται κατά 0,2% και βρίσκεται στις 15.721 μονάδες - σε απόσταση 100 από το δικό του - ενώ ο βρετανικός FTSE 100 παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος στις 7.123 μονάδες.

Στο ίδιο κλίμα κινείται και η ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,25% και βρίσκεται στις 25.545 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 διατηρείται οριακά σε θετικό έδαφος κινούμενος πέριξ των 8.796 μονάδων.

Γενικότερα, οι δείκτες βρίσκονται σε πορεία να σημειώσουν την καλύτερη εβδομαδιαία τους επίδοση εδώ και τρεις μήνες περίπου, καθώς η επιβεβαίωση της εξαιρετικά διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε συνδυασμό με το πλήθος καλύτερων των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων τριμήνου, δείχνουν να έχουν ανανεώσει την επενδυτική διάθεση, παρά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Όπως επισημαίνει ο Φρεντερίκ Καριέ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην RBC Wealth Management, «οι αγορές μετοχών φαίνεται να είναι κάπως ευάλωτες στην παρούσα φάση. Υπάρχει η μετάλλαξη Δέλτα, οι φόβοι σύσφιξης νομισματικής πολιτικής καθώς και κορύφωση των εταιρικών κερδών, οπότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια διόρθωση».

«Ωστόσο, όσο δεν υπάρχει ύφεση οι αγορές ανακάμπτουν. Οπότε συνεχίζουμε να είμαστε θετικοί για τις μετοχές», προσθέτει.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, η δανέζικη Novo Nordisk ενισχύεται άνω του 4% αφότου αναβάθμισε το outlook του έτους, με φόντο τα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη τριμήνου που παρουσίασε, ενώ από κοντά ακολουθεί και η Siemens με άνοδο 3,6% αφότου αναβάθμισε την πρόβλεψη των κερδών της για το έτος, για τριτη φορά εντός του 2021.

Αντίθετα, η γερμανική Zalando βλέπει τον τίτλο της να πραγματοποιεί βουτιά 8,7%, καθώς ενημέρωσε ότι αύξησε τα έξοδα marketing για να διατηρήσει το επίπεδο των πωλήσεών της.

Η Adidas δέχεται επίσης σημαντικές πιέσεις, με τον τίτλο της στο -4,6%, λόγω του πλήγματος που δέχθηκε στην Κίνα όπως έδειξαν τα δικά της αποτελέσματα, παρόλο που αναβάθμισε το outlook των ετήσιων πωλήσεων και της κερδοφορίας της.